'Financiële problemen dreigen in ziekenhuizen'

Een aantal ziekenhuizen dreigt in de financiële problemen te komen door problemen met het nieuwe declaratiesysteem aan de zorgverzekeraars....

ANP

Volgens de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) kampt nog ongeveer eenderde van de ziekenhuizen met vertraging bij de invoering van nieuwe software die essentieel is voor het declaratiesysteem. Het probleem kan worden overbrugd als de zorgverzekeraars bereid zijn het oude systeem van voorschotten iets langer te handhaven. Maar daarvoor is eerst toestemming nodig van het College van Zorgverzekeringen dat toezicht houdt op de uitbetaling van declaraties.

Volgens voorzitter Leemhuis van de NVZ gaat het om een tijdelijk bureaucratisch probleem. Zij verwacht dat er tijdig overeenstemming kan worden bereikt over een voorschot. Het geld op zich is geen probleem, dat ligt op de plank, aldus Leemhuis dinsdag.

Ziekenhuizen hoeven niet opeens met een lege portemonnee komen te zitten, heeft minister Hoogervorst (Volksgezondheid) dinsdag aan de Tweede Kamer geschreven. Het personeel krijgt gewoon loon en vakantiegeld uitbetaald. De afspraak is dat zorgverzekeraars voorschotten geven, als bij een ziekenhuis op korte termijn een tekort ontstaat. De minister begrijpt de knelpunten bij de invoering van het nieuwe declaratiesysteem. Ook hij schrijft die deels toe aan problemen met de software.

De koepelorganisatie Zorgverzekeraars Nederland is weinig gelukkig met de manier waarop de NVZ het probleem naar voren brengt. ‘Er zijn heel duidelijke afspraken gemaakt tussen alle betrokkenen’, zegt woordvoerder W. Annard. Als de vereniging het afdoet als een bureaucratisch probleem, terwijl het geld toch op de plank ligt, gaat zij voorbij aan het feit dat het gaat om premiegeld van de burgers, voegde hij daar aan toe.

Net als minister Hoogervorst wijst Annard op de afspraak dat ziekenhuizen die door overmacht meer tijd nodig hebben voor het op orde brengen van het nieuwe declaratiesysteem bij hun zorgverzekeraar, kunnen aankloppen voor een verlenging van het voorschot. Ziekenhuizen die zelf debet zijn aan organisatorische problemen, moeten echter op de blaren zitten en hun probleem zelf oplossen, meent Annard.

Zorgverzekeraar VGZ, een van de grootste van Nederland, zegt te gaan kijken welke ziekenhuizen een groter voorschot nodig hebben. Voorwaarde is wel dat de ziekenhuizen zelf er geen potje van gemaakt hebben. De verzekeraar gaat ervan uit dat dit bij de ziekenhuizen waarbij de verzekeraar een groot aandeel heeft, dit niet het geval is.

Behalve de zorgverzekeraars is ook het College voor Zorgverzekeraars (de beheerder van de ziekenfondspremiegelden) niet gelukkig met de manier waarop de discussie wordt gevoerd. In een reactie zegt woordvoerder J. van der Pas dat het College Toezicht Zorgverzekeringen alleen achteraf toetst of een zorgverzekeraar terecht een voorschot heeft verstrekt aan een ziekenhuis. Het staat de zorgverzekeraar vrij om met ziekenhuizen afspraken te maken over een verlenging van het voorschot, ook als die ziekenhuizen organisatorisch in gebreke zijn gebleven. Het geld mag geen probleem zijn, omdat het college de zorgverzekeraars nog net als vroeger iedere maand van een voorschot heeft voorzien, juist om de aanloopproblemen bij ziekenhuizen te kunnen opvangen, aldus Van der Pas.

Ziekenhuizen moeten vanaf januari op een andere manier hun rekeningen schrijven om meer marktwerking op basis van prijs en kwaliteit mogelijk te maken. Waar zij vroeger op basis van een jaarlijks budget konden werken, wordt via het nieuwe declaratiesysteem toegewerkt naar een betaling per prestatie. Probleem voor de ziekenhuizen is dat er pas gedeclareerd kan worden als de behandeling is afgesloten. Voor een knieoperatie met een behandeling van enkele weken is dat geen probleem. Maar de behandeling van een diabetespatiënt duurt al gauw enkele maanden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden