Financiële positie van volleybalbond lijkt nog steeds ongewis

De financiële positie van de Nederlandse Volleybal Bond blijft wankel. In het najaar van '94 was zelfs een faillissement nabij, zo verklaarde voorzitter Van Zwieten later....

Van onze verslaggever

John Volkers

AMSTERDAM

Dat werd zaterdag bekend in de besloten vergadering van 23 districtsvoorzitters in De Meern. Volgens Jos Koper, praeses van het district Amsterdam en erkend luis in de pels van het hoofdbestuur van de bond, is zo'n onthouding 'tamelijk dodelijk'. De weigering een accountantsverklaring af te geven kan volgens ingewijden op twee feiten wijzen: gerommel of nakend faillissement.

De jaarcijfers van '94 bieden nog een klein batig saldo voor de bond: 80duizend gulden. Dat was 370 mille lager dan taakstellend begroot. De NeVoBo wilde in '94 een inhaalactie plegen voor eerdere jaren waarin ernstige verliezen werden geleden. In het Olympisch jaar '92 kwam het 1,2 miljoen schuld van de topsportstichting SSTN voor rekening van de bond.

Koper: 'Als ik het verhaal van de financiële commissie NFK goed lees, dan is er slordig gewerkt. De tachtig mille had, wanneer de vinger aan de pols was gehouden, wel zes of zeven ton kunnen zijn.' Een belangrijk verschil komt voort uit de toerekening van 125duizend gulden, van een deel van een sponsorcontract (Krasloterij), naar het nieuwe boekjaar '95.

Dat hoort in de visie van NFK juist 1994 te zijn. In dat geval zou ruim twee ton in de plus worden gescoord en kan er gestalte worden gegeven aan het plan tot vermogensherstel. Koper: 'Als het aan '95 toevalt, gaat het echter naar TVN.' TVN is de nieuwe stichting die voor NeVoBo de topsport runt. De NFK adviseert bij de komende bondsraad, het parlement van de NeVoBo, de jaarrekening te verwerpen. De consequenties van zo'n actie zijn nog niet te overzien.

Volgens de voorzitter van TVN, mr Schaling, kent zijn stichting geen financiële problemen. Hij heeft sinds het ontslag van Van den Berg als interim-directeur ook nog geen nieuwe manager op de loonlijst. 'En het werk wordt voor een groot gedeelte gedaan door mensen van mijn kantoor, bij BFI, en collega Hengevelts bureau, BDO.'

Beide bestuursleden steken ook een groot deel van hun tijd in TVN. 'Want je kunt maar één keer deze stichting oprichten. Ik ga uit van drie maanden om de boel overeind te krijgen. Als het dan niet is gelukt, hebben we een probleem.' Namens milieugigant BFI, een van de subsponsors van de stichting, werkt Jos Smulders aan het project. Smulders heeft een naam opgebouwd bij Ajax, als begeleider van het skyboxen-plan.

Het vorige week uitgelekte vertrek van Van den Berg was onontkoombaar. Schaling: 'Dat is willens en wetens gebeurd. Hij is een aardige vent, maar niet de juiste persoon voor dit moment. Van den Berg is meer een beleidsmaker. Dat kan-ie aan het bestuur over laten. We hebben een pionier-ondernemer nodig, die niet initieert maar afrondt. Daar schortte het de laatste tijd aan.'

Morgen is er een gesprek van TVN met de bondscoaches. Die zijn licht verontrust geraakt over de ontwikkelingen zoals niet afgeronde spelerscontracten. Volgens Schaling is er al een opvolger voor Van den Berg gestrikt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden