Financiële moloch geniet elders meer aanzien dan in eigen land Faam snelt ING vooruit bij Barings

'INGemerging', schreef The Economist vorig jaar juichend. Het blad Euromoney koos ING tot de beste bank van de emerging markets, de opkomende financiële markten in de voormalige Derde Wereld....

HANS FABER; PETER DE WAARD

Van onze verslaggevers

Hans Faber

Peter de Waard

AMSTERDAM

Een eventuele overname van Barings zal die reputatie alleen kunnen versterken. Ook Barings genoot tot voor kort een gedegen reputatie; een fraai en zelfs koninklijk cliëntenbestand, een feeling voor nieuwe internationale ontwikkelingen en eveneens degelijke winstcijfers. Het leek er zelfs op dat de winst van 1993, 100 miljoen pond, vorig jaar ruimschoots overtroffen zou worden. In de eerste helft van 1994 was al 55 miljoen binnen.

Geen wonder dat de headhunters de deuren van de zo hoog aangeschreven bankmedewerkers dezer dagen platlopen. Het is een van de voornaamste redenen waarom ING liefst binnen een etmaal zal moeten beslissen. Anders worden de 4000 werknemers van Barings ongeduldig. Ketst de overname af, dan is de kans groot dat er mensen weglopen. Voor de koper rest dan weinig anders dan een verzameling halfvolle kantorenpanden en een bezoedelde naam. Bovendien staat de concurrentie te trappelen. Met het exclusieve recht op onderhandelen zijn de rivaliserende banken slechts voorlopig op achterstand gezet.

Naar verluidt stapte de top van de Amerikaanse bank Smith Barney gisteren in de Concorde in een poging ING alsnog af te troeven. Smith Barney zou alleen geïnteresseerd zijn in onderdelen van de bank, maar zou desnoods bereid zijn een bod op geheel Barings uit te brengen.

Barings lijkt ING naadloos aan te vullen, in die zin dat er van overlap weinig sprake is. 'Hier werd de aankondiging door ING enthousiast begroet', zegt een functionaris van Barings. 'Een Brits-Nederlandse combinatie; dat gaat meestal wel goed. Bovendien gaan wij er vanuit dat alle werknemers bij de bank kunnen blijven.' Hierdoor wordt ING ook als een betere kandidaat gezien dan ABN Amro. Indien ABN Amro het gehele bedrijf zou overnemen, zijn er wel overlappingen.

ING is evenals Barings actief in exotische oorden, maar de Nederlandse bank is daar vooral sterk op het gebied van handels- en projectfinanciering. Daarnaast handelt het in vastrentende waarden en is ING internationaal befaamd om de handel in tweedehandsschulden. ING heeft een grote dosis lef getoond. De bank opende bijvoorbeeld als eerste weer een kantoor in Beiroet en streek onlangs neer in Noord-Korea. Het internationale commissionairsbedrijf - met name de bemiddeling in de aandelenhandel - staat echter in de kinderschoenen. Baring Securities, de broker van de Britse bank, is in Azië en Latijns-Amerika juist een toonaangevende partij.

Afgezien van een 40 procentsbelang in de Amerikaanse investeringsbank Dillon Read heeft Barings nog twee grote onderdelen. Baring Brothers houdt zich bezig met de zogeheten corporate finance: bedrijfsfinanciering, emissies en overnames en fusies. Het heeft een indrukwekkende lijst cliënten, waarop namen als Allied Domecq, WH Smith en Wellcome staan. Vorig jaar adviseerde de bank bij 29 transacties. Totale waarde daarvan: 8,7 miljard dollar. Deze ondernemingsfinanciering is bij ING nog een ondergeschoven kindje. De bank mag in Nederland de kruimels oprapen, waarvoor de ABN Amro de neus ophaalt.

Baring Asset Management is de derde tak van de bank. Het houdt zich bezig met vermogensbeheer. Barings beheert een vermogen van 30 miljard pond voor buitenstaanders als de Britse koninklijke familie. Ook ING gaat er prat op een groot vermogensbeheerder te zijn. Nationale-Nederlanden beheert een bedrag van zo'n 100 miljoen gulden voor verzekerden. 'We willen de afdeling vermogensbeheer graag uitbouwen in het buitenland en in de particuliere sector', stelt een ING-woordvoerder.

ING kent een tumultueus verleden. Na de fusie van NMB Postbank volgde vrij snel een samengaan met verzekeraar Nationale-Nederlanden, wat op felle weerstand stuitte van beleggers en verzekeringstussenpersonen. Vlak na de fusie sneuvelde een aantal topbestuurders wegens belangenverstrengeling.

Onder A. Jacobs is ING in rustiger vaarwater gekomen. Niet dat alle activiteiten steeds succesvol waren. Zo werd ING geconfronteerd met een aantal forse tegenvallers op de herverzekeringsmarkt.

Het concern heeft steeds laten blijken op verdere internationale expansie uit te zijn. Hierbij concentreerde de groep zich tot nu toe vooral op België, waar echter zowel de overnamepogingen op Bank Brussel Lambert als de Postcheque strandden.

ING heeft op dit moment bijna 48 duizend werknemers in dienst. Na de eventuele overname van Barings komt het personeelsbestand boven de 50 duizend. Het eigen vermogen van ING bedraagt 21,6 miljard gulden. Een miljardje speculatieverlies hoeft voor ING niet fataal te zijn.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden