Financiële compensatie wegens kernproeven Frankrijk

Frankrijk gaat burgers die gezondheidsproblemen hebben als gevolg van de kernproeven die de afgelopen dertig jaar zijn gehouden, financieel compenseren. Dit maakte de regering bekend.

Van onze buitenlandredactie

Het besluit is een breuk met het tot nu toe gevoerde beleid van opeenvolgende regeringen. Parijs weigerde tot op heden een verband te erkennen tussen de kernproeven en gezondheidsklachten van militairen en ambtenaren.

Zo’n 150 duizend ambtenaren, militairen en burgers zouden in de afgelopen drie decennia, aldus minister van Defensie Herve Morin in Le Figaro, ‘in theorie’ schade hebben opgelopen door de proeven. De regering heeft alvast 10 miljoen euro beschikbaar gesteld.

Een commissie gaat van geval tot geval bekijken of slachtoffers in aanmerking komen voor schadeloosstelling. Frankrijk voerde tussen 1966 en 1996 ruim 200 kernproeven uit, eerst in Algerije en later in Frans-Polynesië.

Morin: ‘Regeringen geloofden lange tijd dat het openen van de deur voor compensatie een gevaar zou vormen voor de belangrijke pogingen om een geloofwaardige, nucleaire afschrikkingsmacht op te bouwen’, aldus Morin. ‘Maar het is nu tijd voor Frankrijk om haar geweten te volgen.’

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden