'Financiële aandelen liggen er slecht bij'

Financiële aandelen trokken de beurs maandag omlaag. De fondsen die puntsgewijs het meest bijdroegen aan de koersdaling van de AEX-index waren Aegon en ABN Amro....

Van onze verslaggever Ferry Haan

'De financials liggen er technisch slecht bij', stelt een handelaar. De grafieken van de koersontwikkeling geven volgens technisch analisten aan dat de trend voorlopig nog omlaag zal gaan. Aegon sloot maandag driekwart euro lager op 35,10 euro. ABN Amro verloor 0,47 euro op 21,43.

De algehele malaise bij de banken drukte de AEX-index gisteren uiteindelijk 7,02 punten omlaag op 568,32 punten. Met dit verlies van 1,22 procent moest de Amsterdamse index weer de gehele winst van de vorige week inleveren. De dinsdag na Pasen sloot de index nog op 569 punten.

Er was op het Damrak ook wel enig vrolijk nieuws. KPNQWest was maandag de positieve uitschieter. Het kwartaalverlies van het datacommunicatiebedrijf viel beleggers alleszins mee, waardoor het aandeel KPNQwest op het eind van de dag een flinke winst van 6,8 procent kon boeken.

Daarmee was KPNQWest echter een van de weinige stijgers onder de hoofdfondsen. De AEX-index noteerde de hele dag onder het slot van vrijdag en de lagere opening op Wall Street duwde de index in de loop van de middag nog iets verder omlaag.

De handel was maandag uitgesproken dun. 'Ik heb de hele dag wat zitten suffen. Ik schrok alleen wakker van een technische storing in het handelssysteem. Verder gebeurde er niets', stelt de handelaar.

Alleen Gucci kon KPNQwest enigszins volgen met een winst van 2,9 procent op 97,10 euro. Unilever, Koninklijke Olie en Getronics boekten allen minieme plusjes. De overige AEX-fondsen daalden. Kabelbedrijf UPC verloor zelfs 7,1 procent op 5,9 euro, en telecombedrijf Versatel moest 5,6 procent terug. Ook KPN liet 4,5 procent achter op de beurs.

Bij de middelgrote fondsen deed supermarktconcern Laurus goede zaken met een plus van 8,7 procent op 6,25 euro. BESI en ASM International noteerden verliezen van respectievelijk 7,7 en 5,9 procent. ASMI meldde nabeurs een winststijging in het eerste kwartaal, nadat de toeleverancier eerder nog een winstwaarschuwing liet horen voor 2001. De Midkap noteerde 2,1 punten lager op 545,36.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden