'Financieel rechercheren' wordt de trend bij politie en justitie

De nieuwste modegril in politiekringen heet 'financieel rechercheren', zoveel is wel duidelijk na het woensdag gehouden congres Blik op de buit in Ede....

Van onze verslaggever

EDE

Een van de uitkomsten van de parlementaire enquête Opsporingsmethoden was dat de politie nauwelijks weet wat er met de enorme drugswinsten gebeurt. Dat kennisgat moet zo snel mogelijk worden gedicht door de recherche vertrouwd te maken met het volgen van geldsporen, oordeelde de commissie-Van Traa. Minister Sorgdrager heeft die aanbeveling ter harte genomen. 'Binnen drie jaar dient de financiële recherche zich te hebben ontwikkeld tot een integraal deel van de handhavingsketen', zo luidt de ambitieuze doelstelling van het nieuwe project.

Een betere neus voor financiële zaken moet kunnen bijdragen aan het doeltreffender oprollen van misdaadgroepen, is de opvatting van de minister. De Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst (FIOD) heeft met zijn onderzoek naar Johan V., alias 'de Hakkelaar', aangetoond dat er muziek zit in het financieel rechercheren. Nu moet de 'gewone' recherche nog worden bekeerd.

Het inzicht in de girale trucs van de crimineel moet worden vergroot, zodat er betere kansen komen om hem na zijn veroordeling te 'plukken' - oftewel: hem het wederrechtelijk genoten voordeel in een aparte procedure af te nemen.

Het zogenoemde pluk-ze-beleid komt tot nu toe maar moeilijk van de grond, zo bleek ook gisteren weer. Volgens een van de sprekers duurt het vaak meer dan tien jaar voordat een ontnemingszaak is afgerond.

Bemoedigend voor justitie zijn wel de nieuwste cijfers over het aantal ontnemingsonderzoeken dat is ingesteld. Vorig jaar waren het er 234, in de eerste helft van dit jaar waren het er al meer. Maar het zal nog jaren duren voordat duidelijk wordt wat de opbrengst van het 'afromingsbeleid' is.

Bij de politie woedt een richtingenstrijd over de vraag of de financiële kennis op eigen kracht kan worden verworven of dat daarvoor de hulp van externe deskundigen moet worden inroepen. Heel wat accountantbureaus hebben zich de laatste jaren gespecialiseerd in strafrechtelijk-financieel onderzoek . Een deel van de politie meent dat buitenstaanders niet bij een rechercheonderzoek kunnen worden ingeschakeld, vanwege het risico dat opsporingsinformatie weglekt.

Maar anderen vinden samenwerking zo gek nog niet. Volgens hen duurt het nog jaren voordat de politie over de benodigde kennis beschikt. 'We zijn als politie nog lang niet aan strategisch financieel rechercheren toe', verwoordde een ervaren rechercheur uit Rotterdam het.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden