Financieel gedrag jongeren onder de maat

DEN HAAG (ANP) - Veel jongeren kunnen hun financiële verantwoordelijkheid niet aan. Ze lenen geld zonder te weten of ze het kunnen terugbetalen, sparen onvoldoende, hebben moeite met rondkomen en sluiten vaak geen aansprakelijkheidsverzekering.

Dat bleek dinsdag uit een onderzoek van Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud). Volgens het Nibud worden jongeren tot en met 25 jaar zonder voldoende financiële kennis en inzicht verantwoordelijk gesteld voor hun geldzaken. Het instituut pleit voor een betere financiële opvoeding thuis en op school.

Volgens het onderzoek leent meer dan een derde van jongeren boven de 21 jaar wel eens geld. De helft van hen leent bij een bank. Van deze groep heeft 30 procent geen idee hoe hoog de rente is en hoe lang ze moeten aflossen.

Spaargedrag

Het Nibud maakt zich ook zorgen over het spaargedrag van met name mbo'ers en jongeren zonder baan. Van hen heeft 77 respectievelijk 55 procent een spaarrekening, terwijl het gemiddelde bij alle jongeren 85 procent is. De meeste jongeren sparen niet regelmatig, alleen als er geld overblijft.

Een kwart van jonge mensen van 15 tot 25 jaar heeft moeite met rondkomen. Twee op de vijf staat wel eens rood.

Slechts de helft van de jongeren heeft een aansprakelijkheidsverzekering, blijkt uit het onderzoek. Bovendien heeft 30 procent van de jongeren die op zichzelf wonen geen inboedelverzekering.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden