Financieel Amsterdam zal nooit profiteren van de Brexit

De ingezonden brieven van donderdag 30 juni.

De City, het financiële centrum van Londen. Beeld AFP

Brief van de dag: Bonusverbod zit Amsterdam dwars

Londen, het grootste financiële centrum ter wereld, draagt zo'n 22 procent bij aan het bnp van het Verenigd Koninkrijk. Door het wegvallen van het 'Europese paspoort' zal naar verwachting een groot deel van de banken verhuizen naar een andere Europese lidstaat.

Binnen enkele uren na de Brexit opende Frankfurt al een website gericht op de City-banken: de financiële stad aan de Main hoopt op minimaal tienduizend nieuwe banen. Ook Amsterdam zou zich actief aanprijzen in dit circuit.

Dat is mooi. Eens was hier de eerste effectenbeurs ter wereld gevestigd, maar door het massaal wegvloeien van financiële banen en transacties de afgelopen twintig jaar, is de marktkapitalisatie, de beurswaarde van de Amsterdamse effectenbeurs, inmiddels kleiner dan die van een land als Polen.

Kansrijk zijn we echter niet om een deel van de welvaart van Londen over te nemen. De bonuswetgeving die we aan minister Dijsselbloem te danken hebben, de strengste ter wereld, zit ons in de weg. Goldman Sachs heeft al laten weten om die reden niet naar Nederland te zullen verhuizen.

Waar Nederland nog wel voor kan lobbyen, is om de European Banking Authority binnen zijn grenzen te krijgen. Vestiging in Nederland van deze toezichthouder op Europese systeembanken past perfect in een land waar de dominee het gewonnen heeft van de Nederlandse handelsgeest. Tenslotte zit het Internationaal Strafhof ook in ons land.

Toezicht, daar zijn wij Hollanders anno 2016 goed in. Nederland, het strengste jongetje van de klas, kan het vergeten een deel van de welvaart van de City over te nemen.

Chris de Groot, managing partner Financial Assets, Hilversum

Generaal Verhofstadt

Wat een geweldige zin van Marc Peeperkorn: 'Guy Verhofstadt zou het liefst vandaag nog met zijn gedroomde EU-leger het Kanaal oversteken om Downing Street schoon te vegen.' (Ten eerste, 29 juni)

De liberale leider is inderdaad een gevaar voor Europa.

Martin Bons, Haarlem

Guy Verhofstadt Beeld EPA

IJslands voetbalwonder

In zijn artikel 'Voetbalwonder IJsland' schrijft Bart Jungmann: 'De opstelling leest als een saai gedicht, elf maal eindigend op de klank son.' (Sport, 29 juni) Daar is een eenvoudige verklaring voor, want de achternaam van een IJslandse man bestaat uit de voornaam van zijn vader met de toevoeging son.

Dus de vader van Kolbein Sigthorsson heeft als voornaam Sigthor en de eventuele zoon van de voetballer zal de achternaam Kolbeinsson dragen. Zijn dochter krijgt als achternaam Kolbeinsdóttir.

Ook de opmerking die vaak gemaakt wordt dat de spelers Ragnar en Gylfi Sigurdsson geen familie zijn is niet zo zinvol, omdat er in IJsland geen familienamen bestaan.

Udo Rijlaarsdam, Beverwijk

De immigrant

Het verwondert mij dat ik na ruim veertig jaar in Nederland te hebben gewoond nog steeds word beschouwd als immigrant. Kennelijk is integratie, waarop zo gehamerd wordt, niet voldoende om geaccepteerd te worden.

Niet dat ik koste wat kost Nederlander wil zijn, want zo voel ik me ook weer niet. Maar iets tussen Kaapverdisch en Nederlands in zou mij wel passen. Helaas is deze tussenvorm taboe.

Mijn huidskleur en mijn achternaam verraden mijn achtergrond en dus word ik in het hokje 'allochtoon' geduwd. De term 'allochtoon' is beladen en wordt geassocieerd met asociaal gedrag, werkloosheid, criminaliteit, etc. In veel Rotterdamse wijken is dat zeker het geval.

Laten we de problemen onder ogen zien. De EU-politiek aangaande immigratie is voor veel Britten een belangrijke reden om uit de EU te stappen. Onder hen zijn veel rechtsextremisten. Europa heeft geen antwoord op het immigratievraagstuk. Decennialang hebben politici geen beslissingen durven nemen, bang om voor racist uitgemaakt te worden. Ze prijzen diversiteit de hemel in en prediken dat integratie de oplossing is. Maar daar geloof ik niet meer in. Als we met z'n allen wachten tot extreemrechts het voor het zeggen krijgt, is het te laat.

Neem nu maatregelen die in ieder geval de toestroom beteugelen. Daarna kunnen we de handen ineenslaan om de interne kwesties op te lossen. Misschien dat deze immigrant dan weer rustig slaapt.

C. Pereira, Rotterdam

Verrassende column

Wat een verrassende column van Heleen Mees over de relatie tussen de Brexit en de economie (O&D, 29 juni). Verrassend omdat ik deze stellingname niet van haar had verwacht. Verrassend, omdat ze de spijker op de kop slaat: de globalisering leidt niet tot een toenemende welvaart voor iedereen. Het zijn juist de elitaire pleitbezorgers van de globalisering die daarvan profiteren, terwijl de 'gewone' burger er juist financieel op achteruit gaat.

Het is goed dat Mees dat in een korte en kernachtige column analyseert en aangeeft hoe het anders zou moeten en zou kunnen. Nu maar hopen dat al het nadenken over de gevolgen van de Brexit zal leiden tot bezinning over de consequenties van de globalisering zoals die nu zich ontwikkelt.

Serieus werk maken van de herverdeling van de welvaart, bedrijven die druk bezig zijn met het vermijden van belastingbetalingen stevig aanpakken en het geld dat daarmee vrijkomt daar te gebruiken waar het nodig is.

Peter Schoelitsz, Zaltbommel

Onvrede onder burgers

Peter de Waard slaat de spijker op de kop met zijn verhaal over het Rijnlandse model (Economie, 28 juni). Het is zeer terecht de onvrede onder burgers in de westerse economieën, waarvan de huidige Brexit getuigt, te wijten aan het huidige neoliberale model.

Met een Europees wettelijk minimumloon en premies voor werkgevers die dit betalen, zou al veel gewonnen zijn. Over de financiering hoeven we ons geen zorgen te maken. De jacht op de ontdoken belastingen levert voldoende op.

Peter van den Belt

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden