Financieel akkoord zet deur open voor Paars II

PvdA, VVD en D66 zijn het maandag eens geworden over het financiële beleid van het tweede paarse kabinet. Opgetogen maakten de onderhandelaars bekend dat binnen enkele weken een nieuwe ministersploeg kan aantreden....

Van onze verslaggevers

DEN HAAG

Kern van het financiële beleid vormt de afspraak dat meevallers in de eerste plaats zullen worden gebruikt voor een drastische verlaging van het financieringstekort, tot circa 0,5 procent in 2002. Zonder meevallers komt het financieringstekort uit op 1,2 procent.

Daarnaast is er negen miljard beschikbaar voor nieuwe investeringen in zorg, onderwijs, milieu en openbare orde. Een deel van de eventuele extra aardgasbaten mag eveneens voor nieuw beleid worden aangewend.

De informateurs Kok, Zalm en Borst lieten via hun woordvoerder weten 'opgelucht' te zijn, 'maar het werd ook wel tijd'. Volgens Bolkestein zal het nieuwe kabinet het 'werk van Kok I voortzetten, maar dan nog een beetje beter'. Wallage: 'Het nieuwe kabinet zal een investeringskabinet zijn, dat is het wezenskenmerk'.

De komende jaren wordt, behoedzaam, uitgegaan van economische groei van 2 procent per jaar. Dit levert 5,5 miljard gulden extra inkomsten op. De onderhandelaars verwachten op basis van berekeningen van het Centraal Planbureau dat er 3,75 miljard extra binnenkomt door gunstige effecten van het nieuwe regeringsbeleid. Er zal voor 7,5 miljard worden bezuinigd.

De totale financiële ruimte komt op 16,5 miljard gulden. Dit bedrag wordt besteed aan terugdringing van het financieringstekort (2 miljard), lastenverlichting (4,5 miljard) en nieuw beleid (9 miljard). Eén miljard zal apart worden gelegd voor onvoorziene uitgaven.

Paars II zal de zogeheten Zalm-norm handhaven om de overheid tot blijvende zuinigheid te dwingen. Dit betekent dat de financiële meevallers worden ingezet voor verlaging van het financiële tekort van de overheid. Vanaf volgend jaar zal bovendien een kwart van de meevallers worden besteed aan lastenverlichting.

Volgens Bolkestein, die gisteren optrad als dagvoorzitter van de onderhandelaars, was een compromis over het 'hart' van het regeerakkoord mogelijk, omdat het verschil tussen bezuinigingen en extra uitgaven 'niet te groot is geworden'. De VVD hechtte zeer aan handhaving van de Zalm-norm. De afspraak dat het kabinet 40 procent van de meevallers van eventuele extra aardgasbaten mag gebruiken voor nieuw beleid, is een tegemoetkoming aan de PvdA.

Het is de onderhandelaars gisteren ook gelukt 2 procent extra per jaar vrij te maken voor de gezondheidszorg. De afgelopen vier jaar werd steeds van 1,3 procent uitgegaan. Dat was te weinig om de tekorten op te vangen, die ontstaan door vergrijzing en hogere uitgaven aan medicijnen.

Een reeks bezuinigingen moet de medicijnkosten beteugelen. Meer concurrentie tussen apothekers moet de prijzen drukken. Specialisten en huisartsen moeten goedkoper voorschrijven. Ten slotte bezuinigen de zorginstellingen 300 miljoen, wat wordt gebruikt om de medicijnkosten te dekken.

Informateurs en onderhandelaars hebben deze week nog nodig om enkele knopen door te hakken. Zo moeten de partijen zich uitspreken over de toekomst van Schiphol.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden