Finaleronde dichtbij voor volleyballers

VAN ONZE SPORTREDACTIE

AMSTERDAM - De Nederlandse volleyballers hebben hun succesvolle rentree in de World League een passend vervolg gegeven. In het Zuid-Koreaanse Cheonan won de ploeg van bondscoach Edwin Benne dit weekend twee keer met 3-1 van het thuisland en behield daarmee de leiding in groep C.

Een positief resultaat in het tweeluik tegen Finland, aankomend weekend, is voor de volleyballers genoeg voor een plek in de finaleronde van het prestigieuze toernooi. Voor aanvang van de World League achtten slechts ras-optimisten een finaleplaats haalbaar voor Nederland. Weliswaar bestond groep C uit de minst sterke teams, Nederland was op basis van de wereldranglijst de underdog. De ploeg van Benne stond als 41ste genoteerd terwijl groepsgenoten Canada (18), Japan (19), Zuid-Korea (22), Finland (31) en Portugal (36) allen hoger werden aangeslagen.

Al na een paar wedstrijden had Nederland de underdogrol van zich afgeschud. Het zelfvertrouwen groeide en de volleyballers stelden hun doelstellingen bij.

Na de wedstrijden tegen Zuid-Korea gaf bondscoach Benne blijk van euforie. 'Tegen Finland moet het gebeuren. We weten dat we moeten winnen, we gaan ervoor.'

Ook Benne had niet verwacht dat een finaleplek binnen handbereik zou komen. 'Als we de finale halen, is dat voor dit team een grote bonus.'

Die eventuele bonus heeft Nederland zelf afgedwongen. In de Yugwansoon Gym zag het fanatieke Koreaanse publiek hoe de eigen ploeg slechts bij vlagen een vuist wist te maken. Zaterdag gaf de winst van de tweede set de Koreanen hoop, maar die bleek ijdel. Met 14 punten was Niels Klapwijk topscorer voor Nederland. Thomas Koelewijn was met vijf killblocks eveneens belangrijk.

Ook zondag kwam het team van Benne goed voor de dag. Wederom bleek het klasseverschil tussen Nederland en het sterker ingeschatte Zuid-Korea groot. Slechts op momenten dat Nederland de concentratie verloor, konden de Koreanen aanhaken. Net als een dag eerder leverde ze dat een set op, maar ging de overwinning naar Nederland (3-1).

Benne was trots op zijn team. 'We maakten een goede comeback na de derde set. Het team heeft gevochten. Vergis je niet, het vraagt veel om op dit niveau te spelen. Het is mooi om te zien dat we kunnen doordrukken als we op voorsprong komen, maar het is ook goed om te zien dat we kunnen terugkomen bij een tegenslag.'

In groep C heeft Nederland alleen nog concurrentie van Canada. Die ploeg won dit weekeinde tweemaal van Finland en heeft één punt achterstand. Alleen de winnaar van de groep mag half juli deelnemen aan de finaleronde in Argentinië.

Aan Nederland de taak om, nu de ploeg voor het eerst moet in plaats van mag, aan te tonen dat ook onder druk presteren tot de mogelijkheden behoort.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden