Filter

Hoe had The Art of Fielding in het Nederlands moeten heten?

Filter, tijdschrift over vertalen, nummer 2

****


Vantilt; 64 pagina's; euro 9.


Een nieuwe vertaling hoeft een vorige niet uit te gummen. Vorig jaar verscheen Hans Driessens vertaling van Der Zauberberg (1924) van Thomas Mann. De vorige vertaling was uit 1975 van Pé Hawinkels. Vindingrijk, luidde het oordeel destijds, maar wellicht al te creatief. Driessen kreeg lof omdat hij een grotere precisie aan de dag legt.


In Filter legt redacteur en hoogleraar Ton Naaijkens de drie vertalingen naast elkaar - want we hadden ook al lang C.J.E. Dinaux, met zijn Tooverberg (1927). Dat levert mooie passages op. Thomas Mann: 'Ich hab's telegraphisch.' Dinaux: 'Ik heb een telegram.' Hawinkels: 'Dat heb ik zwart op lichtgroen.' Driessen: 'Ik heb een telegram gekregen.' Naaijkens concludeert dat Dinaux gedateerd is, Driessen is helder, maar soms weer wat vlak, en Hawinkels was inderdaad creatief, maar hij heeft Der Zauberberg wel 'meesterlijk bedwongen'. Niet wegdoen dus.


Elke honkbalfan weet dat fielden niet slaat op een collectieve bezigheid, maar op een individuele actie. Daarom, schrijft Cees Koster naar aanleiding van Chad Harbach's The Art of Fielding, had de vertaling niet De kunst van het veldspel moeten luiden, maar De kunst van het fielden. Pech voor de vertaler dat uitgevers liever geen woorden uit een vreemde taal in de titel willen.


Vaste medewerker Paul Claes krijgt zelf onderuit de zak in een ingezonden brief: een criticus als schoolmeester die zichzelf eigenlijk de beste vindt. Onaangenaam, vindt classicus Vincent Hunink. In de volgende aflevering even op Paul Claes letten. Geheid dat die Hunink terugpakt. Filter biedt naast goede stukken ook voorpret.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden