Filosoof René Gude (58) overleden

Filosoof en voormalig Denker des Vaderlands René Gude is gisteravond op 58-jarige leeftijd overleden. Hij was al lange tijd ziek, hij leed aan botkanker.

René Gude, in december vorig jaar. Beeld Joost van den Broek / de Volkskrant

Gude werd in 1957 geboren op Java en studeerde sociale geografie en filosofie. Hij was tot 2001 hoofdredacteur en uitgever van Filosofie Magazine. Hij ijverde onder meer voor invoering van filosofie als examenvak in het voortgezet onderwijs. In 2013 volgde hij Hans Achterhuis op als Denker des Vaderlands. Gude zelf werd onlangs opgevolgd door Marli Huijer, de eerste 'Denkeres' des Vaderlands.
Gude wilde filosofie populariseren en schreef in tal van dag- en weekbladen over filosofische onderwerpen en maatschappelijke kwesties.

In 2007 brak Gude zijn been, waarna botkanker werd geconstateerd. De prognose was dat hij nog 10 tot 15 procent kans had de komende drie jaar te overleven. In 2011 liet hij zijn been amputeren. Vervolgens werden ook kwaadaardige vlekken op zijn longen gevonden. Hij werd enkele malen geopereerd om uitzaaiingen weg te halen. Dat leek goed te gaan, maar vorig jaar maart werd weer een tumor in zijn longen gevonden.

Vorig jaar september maakte Gude zelf bekend dat hij ongeneeslijk ziek was en niet lang meer te leven had. Hij sprak hierover in tv-programma's, zoals in onder meer De Wereld Draait Door en het EO-programma De Kist. Gude had speciaal een eenbenige kist laten maken.

De publieke omroep staat vanavond stil bij het overlijden van Gude. Op NPO 2 zendt Human een gesprek uit tussen Gude en presentator Wim Brands. NPO 3 zendt een herhaling uit van 24 uur met.. René Gude.

Gude laat een vrouw en twee zoons achter.

Lees ook: de tien levenslessen van René Gude

In december sprak Wilma de Rek met de stervende filosoof. 'Niet meer twijfelen dan nodig is, je leert er verder niks van.'

Gude kreeg in 2013 te horen dat zijn ziekte niet meer te behandelen was. Die doodstijding bleek het startschot voor een spetterende finale waarin René Gude, om met Nietzsche te spreken, ten volste werd wie hij was.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden