Filobeursjes met pastinaak, appel en bietencoulis

Wat zullen we eens eten vanavond? Iedere dag in de Volkskrant een verrassend recept. Vandaag: filobeursjes met pastinaak, appel en bietencoulis. Voorgerecht voor 4 personen.

Tast in de buidel Beeld null
Tast in de buidel

We gaan ingewikkeld doen. Lekker moeilijk. Ja, ik weet ook wel dat ik vorige week nog op een kerstfestival omstandig heb staan uitleggen dat je beter iets goeds kunt kopen en aardig presenteren dan proberen iets verfijnds te maken dat vervolgens half lukt, maar we zijn nu onder elkaar.

U bent natuurlijk net eventjes handiger in de keuken dan die festivalbezoekers. Beursjes gaan we maken. Van filodeeg. Al vaker en eerder vertoond, maar laat me nou even.

Bereiding

Laat het filodeeg ingepakt ontdooien. Breng een pannetje water met zout aan de kook en doe de blokjes pastinaak erin. Blancheer 30 seconden, voeg de appel toe en wacht nog 15 seconden. Giet af en vul de pan half met koud water, zodat de blokjes grondig afkoelen. Laat daarna uitlekken in een zeef of vergiet; dep droog met keukenpapier.

Meng pastinaak, appel, walnoot en munt met 1 krappe eetlepel citroenrasp en 1 eetlepel olijfolie. Breng stevig op smaak met zout.

Nu komt het gepruts met het filodeeg. Trek 1 velletje los en leg het op een plank. Kwast het helemaal in met olie. Draai om en doe hetzelfde. Leg er 1 velletje op, maar iets gedraaid. Kwast in, ook de achterkant van de uitstekende hoekjes. Leg er een kwart van de vulling op en, als u wilt, een stukje kaas. Vouw het deeg omhoog tot een buidel en bind die voorzichtig dicht met keukentouw. Dat gaat stukken makkelijker als iemand u helpt.

Ingrediënten

8 vellen filodeeg (diepvries)
150 g pastinaak in pinknagelgrote blokjes
100 g friszure appel in pinknagelgrote blokjes
30 g walnoten, grofgehakt
15 blaadjes munt, in reepjes rasp
sap van 1 citroen
flink wat uitstekende olijfolie, extra vierge

optioneel:
4 blokjes à 20 g zachte kaas (ik nam Maroilles)
2 rode bietjes
gekookt 1/2 teen knoflook uit de knijper

Maak zo 4 beursjes en zet ze in of op iets dat niet aanbakt, een schaal met een stuk keukenpapier of zo.

Voor de coulis: snijd de bieten in stukjes en pureer ze met de knoflook en 2 eetlepels citroensap. Voeg net genoeg water toe om er een lobbige saus van te maken. Breng op smaak met zout. Tot zover het voorbereiden.

Afmaken: verwarm de oven op 190 graden en bak de beursjes zo'n 10 minuten. Belangrijk is dat de bovenkant niet verbrandt. Zet de buideltjes op de borden en verdeel de saus rondom; zorg dat het elkaar niet raakt. Verwijder als u wilt het touw.

Reageren? volkskeuken@volkskrant.nl

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden