Film

I Am Legend (Francis Lawrence). Will Smith is alleen op de wereld in intrigerende blockbuster, waarin actie en spiritualiteit samenkomen....

Door Jan Pieter Ekker

Moordwijven (Dick Maas) Satire op de consumptiemaatschappij waarin drie rijke, verveelde dames een moord beramen op de overspelige echtgenoot van een van hen. Dat leidt tot veel grappen en grollen, die niet allemaal even geslaagd zijn. (in 86 zalen)

Enchanted (Kevin Lima). Ode aan én parodie op de geschiedenis van animatiestudio Disney. Een geanimeerde prinses verandert in een meisje van vlees en bloed en belandt op een waar ‘ze leefden nog lang en gelukkig’ niet bestaat: New York anno nu, met neonverleidingen en echtscheidingen. (Nederlandse versie in 94 zalen; originele versie in 58 zalen)

De schat van de tempelridders II (Giacomo Campeotto). Nadat ze in de De schat van de Tempelridders (2006) al de Ark des Verbonds hadden opgespoord, komen de hoogblonde 14-jarige Katrine, de sterke Mathias, de slimme Nis en zijn bijdehante zusje Fie in het vervolg op het spoor van de heilige graal, de kelk waaruit Jezus dronk tijdens het laatste avondmaal. (in 9 zalen)

Eastern Promises (David Cronenberg). De onder- en bovenwereld botsen in hedendaags Londen, als een verpleegster zich ontfermt over de baby van een overleden Russisch meisje dat onder valse voorwendselen de prostitutie is ingelokt. Huiveringwekkende gangsterfilm annex familiedrama, met sterke rollen van Viggo Mortensen, Vincent Cassel en Armin Mueller-Stahl. (in 20 zalen)

4 Maanden, 3 weken en 2 dagen (Cristian Mungiu). Imposante sfeerschets over twee hartsvriendinnen in het Roemenië van dictator Ceausescu. Infiltranten controleren het gedrag van de burgers, ook binnenskamers; de onderlinge solidariteit wordt er alleen maar groter door. Op het festival van Cannes bekroond met de belangrijkste prijs: de Gouden Palm. (in 12 zalen)

De scheepsjongens van Bontekoe (Steven de Jong). Prettig ouderwetse avonturenfilm waarin drie tieners met schipper Bontekoe meevaren naar Java. In de bewerking van Steven de Jong (De Kameleon) zijn hun lotgevallen geen moment beangstigend; ze overleven scheurbuik, schipbreuk en andere ontberingen met vanzelfsprekend gemak. (in 106 zalen)

Tussenstand (Mijke de Jong). Ontluisterende schets van twee veertigers (Elsie de Brauw en Marcel Musters) die denken hun scheiding netjes op te lossen. Eigenbelang en ijdelheid voeren de boventoon. Op het Nederlands Film Festival onderscheiden met drie Gouden Kalveren en de Prijs van de Nederlandse Filmkritiek. (in 9 zalen)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden