Film

Santa Claus (Jeannot Szwarc, 1985). Dudley Moore verprutst het bij de kerstman en probeert het goed te maken in komedie die een kwartier leuk is en daarna slapper wordt....

Door Ronald Ockhuysen

Abeltje (Ben Sombogaart, 1998). Annie M.G. Schmidt-verfilming over de avonturen van de liftjongen Abeltje is wel erg volgepropt met special effects en overspannen karikaturen, maar voor de jeugd goed te genieten. Nederland 3, 14.02 uur.

My Fair Lady (George Cukor, 1964). Taalgeleerde wedt dat hij van een platpratend bloemenmeisje een keurige juffrouw kan maken. Fraaie musical naar het stuk van G.B.Shaw, met Audrey Hepburn en Rex Harrison.

Yorin, 15.55 uur.

Mulan (Barry Cook en Ben Wexler, 1999)). Disney-animatie over meisje dat de strijd aanbindt met de Hunnen. Die hebben monden als rioolputten, en hun ogen zijn geel. Praten doen Hunnen niet. Ze grommen soms. Zoals het hoort in een brave kinderfilm, die het vooral moet hebben van de computertekeningen.

BBC 1, 17.35 uurR.

Last Action Hero (John McTiernan, 1993). Arnold Schwarzenegger persifleert zijn eigen status en roem in een geflopte avonturenfilm.

Veronica, 20.30 uur.

Chicken Run (Nick Park en Peter Lord, 2000). Wanneer op een boerderij een machine voor de volautomatische productie van kippenpastei wordt gei¿nstalleerd, realiseren de leghennen zich dat het tijd is om te ontsnappen. Kleianimatie persifleert gevangenisfilms.

Nederland 3, 20.30 uur.

Billy Elliot (Stephen Daldry). Engels kitchensinkdrama over een mijnwerkerszoon die balletdanser wordt. Debutant Daldry gebruikt alle clichés van de smartlap en komt er mee weg. Dankzij voortreffelijke Jamie Bell vooral, een kereltje dat van bonkig kind verandert in elegant symbool van sociale mobiliteit. Nederland 1, 21.35 uur.

You've Got Mail (Nora Ephron, 1998). Tom Hanks en Meg Ryan herenigd na Sleepless in Seattle, in een zoethouder van allure over twee mensen die elkaar krijgen via het internet

Sliding Doors (Peter Howitt, 1998). Gwyneth Paltrow betrapt haar vriendje in bed met een ander. Maar hoe zou de rest van haar leven er uitzien als ze de metro niet had gehaald? Nederland 2, 22.55 uur.

Damiaan (Paul Cox, 1999). Pijnlijk mislukte verfilming van het leven van de heiligverklaarde Belgische geestelijke Damiaan Deveuster, die een leprozenkolonie in de Stille Oceaan beheerde. Nederland 1, 23.20 uur.

One From the Heart (Francis Ford Coppola, 1982). Grote flop rui¿-neerde Zoetrope, de productiemaatschappij van Francis Ford Coppola. De regisseur moest jarenlang formulefilms maken om zijn schulden af te kunnen betalen. Een huwelijkscrisis in Las Vegas, op de nationale feestdag 4 juli, is in deze romance vooral een aanleiding voor Coppola om zijn visuele virtuositeit te laten zien. Elegant camerawerk verbindt de geliefden, ook nadat ze uit elkaar zijn gegaan. België 2, 23.50 uur.

Doctor Zhivago (David Lean, 1965). Grootse verfilming van Boris Pasternaks roman over liefde en lijden tijdens de Russische revolutie, met Omar Sharif, Julie Christie, Geraldine Chaplin en Alec Guinness.

Net 5, 0.05 uur. Films met een worden speciaal aanbevolen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden