FILM

In het Nederlands Filmmuseum tot en met 26 april elke avond om 20.30 uur de fraaie passiefilm Golgotha van Julien Duvivier uit 1935....

In Rialto Amsterdam tot en met 26 april films uit het voormalige Joegoslavië, van The Rats wake up van Zivojin Pavlovic (1967) en W.R. Mysteries van het orga(ni)sme van Dusan Makavejev (1971) tot Vader is op zakenreis van Emir Kusturica (1984). Zondag om 15 uur een forumdiscussie onder leiding van Dragan Klaië, directeur van het Theater Instituut Nederland.

In hetzelfde Rialto woensdag om 20 uur een lezing van William Urrichio over filmproduktie, met aansluitend La nuit americaine van François Truffaut.

Vanavond en zaterdag om 21 uur in Ekko te Utrecht gecensureerde cartoons. Vanavond 'foute' cartoons van Warner, zaterdag cartoons met pornografische karikaturen.

In het Haags Filmhuis wordt de voorstelling van Jacques Tati's Jour de fête vanavond opgeluisterd door Tati's dochter Sophie Tatischeff en de technicus François Ede, die de oorspronkelijke kleurenversie restaureerde.

Reisdagboeken op video van de Amerikaan Ken Kobland in zaal De Unie te Rotterdam (dinsdag 20.30 uur) en het Nederlands Filmmuseum in Amsterdam (woensdag 20 uur).

Lamerica (Gianni Amelio). Tot beste Europese film uitgeroepen humanitair, semi-documentair epos over de toestand in Albanië, beleefd door Italianen die ooit met gelijksoortige problemen worstelden. Cinecenter en Rialto Amsterdam, 't Hoogt Utrecht, Lantaren/Venster Rotterdam, Haags Filmhuis, Liga 68 Groningen, Cinemariënburg Nijmegen, Plaza Futura Eindhoven.

Amateur (Hal Hartley). Quasi vastberaden typen op zoek naar iemand of iets, in een grillige en thrillerachtige hedendaagse zedenschets. Alfa 1 en Kriterion Amsterdam, Babylon 3 Den Haag, Venster Rotterdam.

Jour de fête (Jacques Tati, 1947). De grappige postbode houdt zich staande tegenover moderne Amerikaanse concurrenten, nu in gerestaureerde oorspronkelijke kleurenversie. Kriterion Amsterdam, Haags Filmhuis.

Eenmaal geslagen, nooit meer bewogen (Gerrard Verhage). Opmerkelijk, uitstekend gespeeld portret van burgerlui uit de jaren vijftig. Literatuur speelt een belangrijke rol en er ontwikkelen zich rampen wanneer een 'slechte' vrouw haar intrede doet. 't Hoogt Utrecht en Harmonie Leeuwarden.

De tasjesdief (Maria Peters). In Berlijn met een Glazen Beer bekroonde jeugdfilm naar het boek van Mieke van Hooft, met een glansrol van Olivier Tuinier. In tien theaters.

Moeder Dao, de schildpad gelijkende (Vincent Monnikendam). Unieke compilatie van oude filmpjes over Nederlanders in Indonesië aan het begin van de eeuw. Lantaren/Venster Rotterdam en Haags Filmhuis.

Hoogste tijd (Frans Weisz). Geslaagde verfilming van Mulisch' boek (scenario: Jan Blokker). Over de laatste rol van een oude acteur en de verhouding van theater, verbeelding en werkelijkheid. Schitterende hoofdrol van Rijk de Gooijer. In acht theaters.

Vive l'amour (Tsai Ming-liang). Indrukwekkend gestileerd verhaal van drie jonge, eenzame mensen in een lege flat van Taipeh. Rialto Ansterdam, 't Hoogt Utrecht, Cinemariënburg Nijmegen, Lumière Maastricht, Filmhuis Arnhem.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden