FILM

De Argentijnse film 'Pizza, birra, faso' van Bruno Stagnare en Adrian Caetano, over de overlevingsstrategieën van vijf jongeren in de marge van Buenos Aires, is de eerste film van het programma Wereldcinema, met producties uit onbekende filmculturen, opgezet door het Hubert Bals Fonds en de NSDO (Nationale Commissie voor internationale...

Amsterdam

In de Balie enkele voorproefjes van het International Documentary Filmfestival Amsterdam. Vrijdag om 23.00 uur films over Jimi Hendrix door D.A. Penenbaker en Chris Hegedus. Zaterdag om 23.00 uur 'Kurt and Courtney' van Nick Broomfield.

In het Filmuseum het dubbelprogramma Wat is er toch met Baby Jane gebeurd? Om 22.15 uur de bekende film van Robert Aldrich. Vooraf om 20.15 uur een theaterbewerking van Dick van den Heuvel.

Den Haag

In het Haag Filmhuis tot en met 15 november van 17.30 tot 22.00 uur een filminstallatie van Nathalie Alonso Casale en Pavel Semtchenko.

Groningen

In Groningen begint woensdag een Franse filmweek. In verschillende theaters Franstalige films, uit Frankrijk, België en Canada, met name van jonge regisseurs.

Nijmegen

In Cinemariënburg zondag vanaf 12.00 uur de Dag van de Nederlandse film. Achtereenvolgens worden vertoond 'Felice..Felice..', 'De Poolse bruid', 'De pijnbank' en 'De man met de hond', de nieuwe film van Annette Apon. Om 17.45 uur een publieksgesprek over de situatie van de Nederlandse film.

Rotterdam

In Lantaren/Venster tot en met woensdag films uit de Magreb-landen. Klassiekers, zoals 'La battaglia di Algeri' en 'Soleil de Hyènes', maar ook speciaal geïmporteerde producties. Enkele regisseurs zijn aanwezig voor een toelichting.

Utrecht

In 't Hoogt dinsdag om 20.00 uur films van Bill Morrison, collages waarin vooral de relatie tussen tijd en film aan de orde wordt gesteld.

In verschillende steden

In de Gelderse filmhuizen films waaraan cameraman Robby Müller heeft meegewerkt en waarin diens invloed duidelijk merkbaar is.

In twaalf Brabantse filmtheaters tot en met 3 december Rooms and Views, een programma van films van regisseur James Ivory en producent Ismaïl Merchant, zoals 'Howards End', 'Remains of the Days' en 'A Room with a View'.

The Truman Show (Peter Weir). Jim Carrey als de man die zijn hele leven woont in het decor van een soap. Originele komedie over de alomtegenwoordigheid van de televisiecamera's. In 54 theaters, waaronder Calypso 1 en Movies 1 Amsterdam, Babylon 1 en Tuschinski 4 Den Haag, Pathé 1 Rotterdam.

Taste of Cherry (Abbas Kiarostami). Een man rijdt rond om een helper te zoeken bij zijn zelfmoordplan in minimalistisch filmjuweeltje dat vorig jaar de Gouden Palm in Cannes won. Cinecenter 4 Amsterdam, Poelestraat 3 Groningen.

Witman Fiuk (Janos Szasz). In een ijskoude wereld vinden twee broertjes alleen warmte bij een hoer. Prachtige enscenering in film die pijn doet en wil zeggen dat ouders hun kinderen niet in de steek mogen laten. Rialto Amsterdam, Haags Filmhuis, 't Hoogt Utrecht.

East Palace, West Palace (Zhang Yuan). Fraai gestileerde, poëtische film over de ontmoeting tussen een schrijver en een politieagent bij de urinoirs bij de Verboden Stad in Peking, waar Chinese homoseksuelen elkaar vinden. Rialto Amsterdam, Haags Filmhuis, Chassé Breda, Plaza Futura Eindhoven, 't Hoogt Utrecht.

Hamam, il bagno turco (Ferzan Ozpetek). Mooie poëtische film over een Italiaan die een ander mens wordt als hij een Turks badhuis in Istanbul erft. Desmet Amsterdam, Haags Filmhuis, Cinemariënburg Nijmegen, 't Hoogt Utrecht, Filmhuis Arnhem.

Knoflikari (Petr Zelenka). Precies vijftig jaar na de val van de eerste atoombom op Hiroshima gaat het leven in Praag gewoon door. Allemaal mensen met iets aparts in een originele film vol absurditeiten. Filmmuseum Amsterdam, Poelestraat Groningen.

Gummo (Harmony Korine). Verbijsterend portret van een Amerikaans stadje in een vaak onbehaaglijke, energieke, instinctieve en originele filmcollage met onvergetelijke momenten. Kriterion 1 Amsterdam, Haags Filmhuis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden