Film

The Diving Bell and the Butterfly (Julian Schnabel). Waar gebeurde geschiedenis over de hoofdredacteur van de Franse Elle , die nadat hij is getroffen door een beroerte alleen zijn linkerooglid nog kan bewegen....

Door Jan Pieter Ekker

Belle toujours (Manoel de Oliveira). Manoel de Oliveira`s eerbetoon aan Belle de jour, de klassieker van Luis Buñuel. De Oliveira geeft zijn eigen draai aan de geschiedenis. Een toevallige ontmoeting tussen Henri Husson (opnieuw gespeeld door Michel Piccoli) en Séverine Serizy (niet Catherine Deneuve, maar Bulle Ogier) levert stof voor een plagerig spel tussen de twee oude bekenden. (in Filmmuseum Amsterdam en Haags Filmhuis)

The Lookout (Scott Frank). Intrigerende film noir-achtige thriller waarin een man met een hersenafwijking wordt ingezet bij een bankoverval. Regisseur/scenarist Frank Scott besteedt ruim aandacht aan de karakteropbouw van de criminelen. (in 12 zalen)

The Simpsons Movie (David Silverman). De langverwachte film naar de populaire serie combineert de typische elementen van een zomer-actie-blockbuster (het dorp Springfield moet worden gered van de ondergang, stunts op een motor, ontploffingen) met de vaste elementen uit de show (Homer doet iets doms, Lisa wordt verliefd, Bart komt in de problemen, et cetera). Om de winst te maximaliseren, wordt de film ook uitgebracht in een in het Nederlands nagesynchroniseerde versie - een misverstand. (originele versie in 90 zalen; Nederlandstalige versie in 100 zalen)

Ratatouille (Brad Bird). Bruisende animatiefilm over een rat die chef-kok wil worden. Hij stuurt vanonder een koksmuts een keukenhulp aan, die prompt de held van Parijs wordt. (Nederlands gesproken versie in 103 zalen; originele versie in 43 zalen)

César et Rosalie (Claude Sautet). In het kader van het zomerprogramma rond actrice Romy Schneider door het Filmmuseum heruitgebrachte klassieker, waarin Rosalie worstelt met haar gevoelens voor twee mannen, de vermogende schroothandelaar en selfmade man César en de artistiek bevlogen schilder-decorateur David. (in 3 zalen) Meer:cinema.nl/aanbevolen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden