Film

Lady Chatterley (Pascale Ferran). Sensuele verfilming van een onbekendere versie van D.H. Lawrence`s klassieke schandaalroman Lady Chatterley's Lover. Met een fraaie rol van Marina Hands als de ontluikende Constance....

Door Jan Pieter Ekker

4 Maanden, 3 weken en 2 dagen (Cristian Mungiu). Imposante sfeerschets over twee hartsvriendinnen in het Roemenië van dictator Ceau¿sescu. Infiltranten controleren het gedrag van de burgers, ook binnenskamers - wat de onderlinge solidariteit vergroot. Op het festival van Cannes bekroond met de belangrijkste prijs: de Gouden Palm. (in 12 zalen)

De scheepsjongens van Bontekoe (Steven de Jong). Prettig ouderwetse avonturenfilm waarin drie tieners met schipper Bontekoe meevaren naar Java. In de bewerking van Steven de Jong zijn hun lotgevallen niet beangstigend; ze overleven schipbreuk en ontberingen met vanzelfsprekend gemak. (in 106 zalen)

Tussenstand (Mijke de Jong). Ontluisterende schets van twee veertigers (Elsie de Brauw en Marcel Musters) die denken hun scheiding netjes op te lossen. Eigenbelang en ijdelheid voeren de boventoon. Op het Nederlands Film Festival onderscheiden met drie Gouden Kalveren en de Prijs van de Nederlandse Filmkritiek. (in 9 zalen)

Manufactured Landscapes (Jennifer Baichwal). Documentaire die een brug slaat tussen de foto`s van de Canadese fotograaf Edward Burtynsky en hun context. De beelden willen verontrusten én verleiden; de toeschouwer moet zelf een mening vormen over kwesties als massaconsumptie en globalisering. (in 6 zalen)

Iklimler (Nuri Bilge Ceylan). Turkse variatie op Scènes uit een huwelijk. Nuri Bilge Ceylan focust op kleine voorvallen. Grote, in het oog lopende zaken zijn nooit de ware reden voor een ruzie. (in 5 zalen) Meer filmtips:cinema.nl/aanbevolen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden