Film

Les témoins (André Techiné). In de vertrouwd gejaagde, rafelige stijl van regisseur André Téchiné koppelt Les témoins (‘de getuigen’) een historische schets aan een persoonlijk portret van zomaar wat Parijzenaars....

Door Ronald Ockhuysen

Harry Potter and the Order of the Phoenix (David Yates). Harry Potter begint aan zijn vijfde studiejaar op Zweinstein, waar hij wordt dwarsgezeten door een nieuwe, door het Ministerie benoemde lerares. De vijfde Potter is een film zonder kop of staart, het bruggetje van deel vier naar zes en zeven. De actie is een beetje tam, zelfs de in 3D gefilmde apotheose (die bovendien alleen te ervaren is in IMAX-theaters). Ondoorgrondelijk voor mensen die nog nooit van dreuzels en Voldemort hebben gehoord; verplichte kost voor de talrijke fans.

(originele versie in 134 zalen; Nederlands nagesynchroniseerde versie in 65 zalen)

Reprise (Joachim Trier). Speels en sprankelend speelfilmdebuut over twee jeugdvrienden die beiden schrijver willen worden. Joachim von Trier – een verre neef van Lars von Trier – combineert droom en werkelijkheid, droge humor met tragiek, en verwijzingen naar het existentialisme met punk en popcultuur.

(in Rialto Amsterdam en Filmhuis Den Haag).

César et Rosalie (Claude Sautet). In het kader van het zomerprogramma rond actrice Romy Schneider door het Filmmuseum heruitgebrachte klassieker, waarin Rosalie worstelt met haar gevoelens voor twee mannen, de vermogende schroothandelaar en selfmade man César en de artistiek bevlogen schilder David. (in Filmmuseum Amsterdam, Lux Nijmegen en Plaza Futura Eindhoven)

Ocean’s Thirteen (Steven Soderbergh) Derde deel van de succesvolle maffiareeks draait om wraak. George Clooney, Brad Pitt, Matt Damon en al die andere knappe kerels dragen weer de puikste pakken en de fraaiste zonnebrillen. En verder? Verder niets. Gewoon lekker naar de sterren gluren in film over boeven, Las Vegas en oplichterij. (in 60 zalen)

Irina Palm (Sam Garbarski). Sober portret van oudere vrouw die in een seksclub gaat werken. Marianne Faithfull hoeft niet echt te acteren; wie haar ziet, denkt aan de wilde jaren zestig en hoe ver die alweer weg zijn. (in Cinescope Almere, Lumen Delft en Lux Nijmegen)

Zodiac (David Fincher). De maker van Se7en en Fight Club richt zich op een waar gebeurde moordzaak in Amerika die nooit werd opgelost. Niet de moordenaar speelt de hoofdrol, maar de mannen die hem proberen te ontmaskeren. Fincher laat zien hoe hun levens door hun obsessie uit elkaar vallen. Met Jake Gyllenhaal, Robert Downey jr. en Mark Ruffalo.

(in 4 zalen)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden