Film

Door Jan Pieter Ekker..

Film
The Simpsons Movie (David Silverman). De langverwachte film naar de populaire serie combineert de typische elementen van een zomer-actie-blockbuster (het dorp Springfield moet worden gered van de ondergang, stunts op een motor, ontploffingen) met de vaste elementen uit de show (Homer doet iets doms, Lisa wordt verliefd, Bart komt in de problemen, et cetera).Om de winst te maximaliseren wordt de film ook uitgebracht in een Nederlands nagesynchroniseerde versie – een misverstand. (originele versie in 90 zalen; Nederlandstalige versie in 100 zalen)

Film
Zidane, un portrait du 21e siècle (Douglas Gordon en Philippe Parreno). Twee beeldend kunstenaars volgden een van de grootste voetballers van de afgelopen jaren tijdens een competitiewedstrijd met Real Madrid in 2005. Het resultaat is een meditatief verslag van de eenling Zidane, die ook hier tegen een rode kaart oploopt. (in Filmmuseum Amsterdam).

Film
Molière (Laurent Tirard). Deze Franse pendant van Shakespeare in Loveis een denkbeeldige ontmoeting tussen de toneelschrijver en zijn oeuvre. Behalve een sprankelende bewerking van enkele van Molières stukken is de film ook een kostuumdrama vol dubbele bodems. Voorkennis van Molières werk is niet nodig. (in 4 zalen).

Film
London to Brighton (Paul Andrew Williams). Knap debuut van Engelse regisseur is een gangsterfilm zonder flauwe grappen of ironie. In plaats daarvan presenteert Williams gangsters als enge zielepoten, even angstaanjagend als meelijwekkend. Hoofdpersonen zijn twee meisjes, die in de prostitutie werken. Ook is er nog een pedofiele slechterik. (in 4 zalen).

Film
Reprise (Joachim Trier). Speels en sprankelend speelfilmdebuut over twee jeugdvrienden die beiden schrijver willen worden. Joachim Trier – een verre neef van Lars von Trier – combineert droom en werkelijkheid, droge humor met tragiek, en verwijzingen naar het existentialisme met punk en popcultuur. (in 2 zalen).

Film
César et Rosalie (Claude Sautet). In het kader van het zomerprogramma rond actrice Romy Schneider door het Filmmuseum heruitgebrachte klassieker, waarin Rosalie worstelt met haar gevoelens voor twee mannen, de vermogende schroothandelaar en selfmade man César en de artistiek bevlogen schilder-decorateur David. (in 3 zalen)

Film
Meer:cinema.nl/aanbevolen

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden