Film

Door Jan Pieter Ekker..

American Gangster (Ridley Scott). Goedgemaakte, voor regisseur Ridley Scott ingetogen gangsterfilm. Denzel Washington en Russell Crowe sprankelen als gentleman-gangster Frank Lucas en zijn tegenpool, politieman Richie Roberts. Ze lijken meer op elkaar dan ze zelf denken. (in 74 zalen)

I Served the King of England (Jirí Menzel). Een getekend mannetje overpeinst na vijftien jaar gevangenisstraf zijn vreemde levensloop. Jirí Menzels eerste speelfilm sinds twaalf jaar is een ouderwetse productie in de beste zin van het woord. (in 8 zalen)

Superbad (Greg Mottola). Hilarische high school-komedie over drie bronstige pubers die tot hun eigen verbazing worden uitgenodigd op het feest van het mooiste meisje uit hun eindexamenklas. (in 64 zalen)

Ben X (Nic Balthazar). Film en game lopen naadloos in elkaar over in het speelfilmdebuut van de Vlaming Nic Balthazar, die belangrijke maatschappelijke thema’s aansnijdt: autisme, zelfdoding, cyberpesten, pesten op het schoolplein, leven met gescheiden ouders. (in 10 zalen)

Atonement (Joe Wright). Ontroerende verfilming van de gelijknamige roman van Ian McEwan, over liefde, misdaad en verraad. Hoofdrolspeelster Keira Knightley maakt indruk als moderne vrouw in traditioneel decor. Tranen zijn onvermijdelijk. (in 35 zalen)

Nadine (Erik de Bruyn). Fraai gefotografeerde roadmovie over een verwarde carrièrevrouw die het kind van haar ex-vriend kidnapt. De titelrol wordt vertolkt door drie actrices: Monic Hendrickx, Halina Reijn en Sanneke Bos. (in 9 zalen)

Waar is het paard van Sinterklaas? (Mischa Kamp). In het vervolg op de geslaagde bioscoophit Het paard van Sinterklaas uit 2005 raakt de Chinees-Nederlandse Winky het paard van Sinterklaas kwijt. Boordevol kinderlogica en knipogen naar ouders. (in 103 zalen)

Rescue Dawn (Werner Herzog). Toen Werner Herzog oud-gevechtsvlieger Dieter Dengler ontmoette, wist hij meteen dat hij een film over hem zou maken. Het werden er twee: tien jaar na de documentaire Little Dieter Needs to Fly volgt Rescue Dawn. Hierin wordt het verhaal over Denglers ontsnapping uit een krijgsgevangenkamp opnieuw verteld, ditmaal verpakt als een opwindende speelfilm. (in 4 zalen)

Duska (Jos Stelling). Gelaagde film over een beetje een treurige, oude filmjournalist die heimelijk verliefd is op het Lolita-achtige kassameisje van de vervallen bioscoop tegenover zijn Amsterdamse bovenwoning. De Nederlandse inzending voor de Oscars; Sylvia Hoeks won het Gouden Kalf voor haar bijrol als het meisje van de kassa. Ook met Gene Bervoets en Sergei Makovetsky. (in 7 zalen)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden