FILM

Op het Kunstkanaal Amsterdam, Hilversum, Rotterdam en Utrecht zondag om 11.00 uur Hiroshima mon amour van Resnais...

Donderdagavond in De Unie te Rotterdam nieuw werk van Rotterdamse film- en televisiemakers, die ondervraagd worden door Christiaan van Schermbeek.

In Lumen Delft tot en met zondag het Filmfestival 'Delft in beeld'. Vanavond om 22.00 uur op het Doelenplein een openluchtvoorstelling van Het geheim van Delft (Maurits Binger, 1917). Zaterdag en zondag vanaf 14.00 uur in Lumen amateurfilms en archiefbeelden over Delft.

In de reeks klassieke films Les films du paradis deze week onder meer Dood in Venetië (Luchino Visconti) in Lantaren/Venster Rotterddam. Belle de jour (Luis Buñuel) in Cinemariënburg Nijmegen, Turks Fruit (Paul Verhoeven) in het Haags filmhuis, Taxi Driver (Martin Scorsese) in 't Hoogt Utrecht, 2001 (Stanley Kubrick) in Filmhuis Arnhem, Freaks (Tod Browning) in Rialto Amsterdam, Teorema (Pier Paolo Passolini) in Chassé Breda, Der Blaue Engel (Josef von Sternberg) in Lumen Delft, L'année dernière à Marienbad (Alain Resnais) in De Keizer te Deventer, E.T. (Steven Spielberg) in de Harmonie Leeuwarden, Die Blechtrommel (Volker Schloendorff) in Plaza Futura Eindhoven, Ben Hur (William Wyler) in Liga '68 Groningen, Mon oncle (Jacques Tati) in Lieve Vrouw te Amersfoort, La dolce vita (Federico Fellini) in de Filmschuur te Haarlem.

Aphrodite (Woody Allen). In zijn vijfentwintigste film gaat Allen op zoek naar de biologische moeder van zijn geadopteerde zoon, die een pornoster blijkt te zijn (Oscar voor Mira Sorvino). Een sprankelende komedie, met een Grieks koor op de achtergrond. In dertien theaters, waaronder Kriterion 1, Movies 1 en Calypso 1 Amsterdam, Babylon 1 Den Haag, Calypso 1 Rotterdam.

Girl 6 (Spike Lee). Weinig diepgravende komedie over een meisje (Theresa Randle) op een 06-centrale. Muziek van Prince en een stoet aan bekenden, van Madonna tot Quentin Tarantino. In tien theaters, waaronder Alfa 1 Amsterdam, Tuschinski 5 Den Haag, Lumière 2 Rotterdam.

Small Faces (Gillies MacKinnon). De Schotse broers Billy en Gillies MacKinnon verwerkten in een pittig verhaal over rivaliserende bendes eigen jeugdherinneringen. In vijf theaters.

Fallen Angels (Wong Kar-wai). Evenals in zijn virtuoze Chungking Express is Wongs woonplaats Hong Kong een intiem decor voor een vrijwel plotloze film over eenzaamheid, geweld en eenvoudige romantiek. In vijf theaters.

Les Rendez-vous de Paris (Eric Rohmer). In drie korte verhaaltjes onderzoekt de oude meester het verschijnsel van de amoureuze ontmoeting. Het levert een drietal bijzondere meisjesportretten op, de specialiteit van Rohmer. In Rialto Amsterdam en Cinemariënburg Nijmegen.

The Day the Sun Turned Cold (Yim Ho). Het stijlvolle psychologische familiedrama van de Hongkongse Yim Ho heeft een intrigerend uitgangspunt: een jonge man klaagt zijn moeder aan wegens moord op zijn vader. Speelt in het barre noorden van China. In vier filmtheaters.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden