Film

Michael Clayton (Tony Gilroy). George Clooney als advocaat van de duivel die van zijn geloof valt, in een ambitieuze combinatie van een thriller, rechtbankdrama en karakterstudie, die de sfeer ademt van films uit de paranoïde jaren zeventig van regisseurs als Pakula en Lumet....

Door Jan Pieter Ekker

Die Fälscher (Stefan Ruzowitzky). In het concentratiekamp Sachsenhausen worden drukkers en valsemunters door de nazi’s gedwongen Engelse ponden na te maken. De Oostenrijkse regisseur Ruzowitzky stelt in een documentaire stijl tal van morele dilemma’s aan de orde. (in 18 zalen)

Alles is liefde (Joram Lürsen). Sprankelende, trefzekere variatie op Love Actually, met het oer-Hollandse Sinterklaasfeest als verbindende factor. De hoofdrollen worden gespeeld door topacteurs als Carice van Houten en heel veel bekende Nederlanders. (in 96 zalen)

Control (Anton Corbijn). Bescheiden, breekbaar en sterk portret, dat zonder te romantiseren recht doet aan het bijzondere leven van Ian Curtis, de zanger van de legendarische band Joy Division, en zijn vermaarde zelfmoord terugbrengt tot wat het was: een pure wanhoopsdaad. (in 14 zalen)

Manufactured Landscapes (Jennifer Baichwal). Documentaire die een brug slaat tussen de foto’s van de Canadese fotograaf Edward Burtynsky en hun context. De beelden willen verontrusten én verleiden. (in 15 zalen)

The Heartbreak Kid (Bobby en Peter Farrelly). De regisserende broers gebruikten losjes het scenario van The Heartbreak Kid uit 1972 om een typische Farrelly-komedie à la There Is Something About Mary te maken. Tussen veel overdreven vieze, gênante en politiek incorrecte grappen door weet de sukkel – Ben Stiller – een meisje te veroveren. Al is dat niet Lila, zijn vrouw met wie hij net op huwelijksreis is. (in 63 zalen)

Timboektoe (Dave Schram). Verfilming van de Timboektoe-reeks van Carry Slee, over Nederlandse kinderen op een Franse camping, door het team dat eerder de hit Afblijven maakte. Zelfs bij de grootste narigheid overheerst het gevoel dat het wel goed komt. (in 102 zalen)

Iklimler (Nuri Bilge Ceylan). Turkse variatie op Scènes uit een huwelijk. Terwijl de seizoenen voorbijgaan, focust Nuri Bilge Ceylan op kleine voorvallen. De grote, in het oog lopende zaken zijn nooit de ware reden voor een ruzie; het gaat altijd om iets kleins, iets op de achtergrond. (in 7 zalen)

Hairspray (Adam Shankman). Hairspray is een bewerking van de succesvolle Broadway-musical en geïnspireerd op de film die cultregisseur John Waters in 1988 maakte met Ricky Lake en Divine in de hoofdrollen. Destijds was de musical een subversief feestje, in de nieuwe versie is het een vrolijke ode aan de gedachte dat iedereen te allen tijde zijn droom moet najagen. (in 17 zalen)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden