FILM

THE OUTLAW JOSEY WALES (Clint Eastwood, 1976). Tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog worden vrouw en kind van boer Wales (Eastwood) vermoord, waarna hij wraak zoekt in onderhoudende western....

DOOR JAN PIETER EKKER

FLASHDANCE (Adrian Lyne, 1983). Niemendalletje over een meisje dat carrière wil maken als danseres. Overdag werkt ze als lasser, 's avonds danst ze in een nachtclub. Flashdance maakte voor even een ster van Jennifer Beals, hoewel voor de dansscènes veelal een mannelijke stand-in werd gebruikt. De film leverde Giorgio Moroder en Irene Cara een Oscar op voor hun titelsong What a feeling en markeert het begin van een succesvolle samenwerking tussen de producenten Don Simpson en Jerry Bruckheimer.

V8, 20.00 uur.

PROBLEM CHILD (Dennis Dugan, 1990). Yuppie-echtpaar adopteert een jongetje dat niet zo schattig is als hij eruit ziet. SBS6, 20.10 uur.

MOSQUITO SQUADRON (Boris Sagal, 1968, GB). Heroïsche, maar enigszins gedateerde oorlogsfilm over dappere RAF-piloot, die op weg gaat om geheim Duits wapen te vernietigen. BBC 2, 20.50 uur.

MAD CITY (Constantin Costa-Gavras, 1997). Niet in de Nederlandse bioscopen uitgebrachte aanklacht tegen de invloed van de media op de publieke opinie. Een uitgerangeerde televisieverslaggever (Dustin Hoffman) werpt zich op als spreekbuis van een gijzelnemer (John Travolta) tegen wil en dank, en wordt van beslissende invloed op het verloop van de gijzelingszaak. Yorin, 21.05 uur.

THE LORDS OF DISCIPLINE (Franc Roddam, 1983). Weinig originele studie van raciale spanningen. Een zwarte rekruut komt in 1964 terecht op geheel blanke militaire academie. V8, 21.45 uur.

CHILD'S PLAY (Tom Holland, 1988). Matige horrorfilm over een bloeddorstige roodharige speelgoedpop Chucky met de stem van Brad Dourif. Zou de inspiratiebron zijn voor de moord op de Britse peuter James Bulgar. Net 5, 22.30 uur.

MIMIC (Guillermo Del Toro, 1997). Gemodificeerde kakkerlakken worden ingezet om ziekteverwekkende soortgenoten te bestrijden, maar de genetische manipulatie zet een versneld evolutieproces in werking: de beestjes ontwikkelen zich in een mum van tijd tot monsters. Duitsland 1, 22.40 uur.

MUTE WITNESS (Anthony Waller, 1995). Wallers debuut is een genrevaste thriller over een westerse filmploeg in Moskou. Een doofstomme grimeuse is getuige van een moord in een filmstudio. Binnen de kortste keren zitten de maffia en de KGB achter de filmploeg aan. België 1, 23.15 uur.

PERSUASION (Roger Michell, 1995). Mooie, goed gespeelde Jane Austen-verfilming met Amanda Root, die na vele jaren uit geldnood zeeman Ciaran Hinds trouwt. Nederland 1, 23.47 uur.

STRANGE DAYS (Kathryn Bigelow, 1995). Intrigerende, niet helemaal geslaagde thriller. In de laatste twee dagen van het vorige millennium handelt Ralph Fiennes in het verloederde Los Angeles in een virtual reality-drug die tweedehands belevenissen opwekt. BBC 2, 0.05 uur.

THE VAN (Stephen Frears, 1996). Twee werkloze Ieren verbouwen een oude bestelwagen tot friteskraam in hilarisch bedoelde, maar voornamelijk zouteloze komedie. Nederland 3, 0.25 uur.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden