Film

Transsylvania (Tony Gatlif). Woeste en swingende productie over Transsylvaanse zigeuner die met nieuwe geliefde een zoektocht begint die allengs verandert in een zwerftocht door weidse, imponerende landschappen....

Door Ronald Ockhuysen

Zozo (Josef Fares). Indringende vertelling over een jongen die moet zien te overleven in het Beiroet van 1987, waar een burgeroorlog woedt. Wie deze jeugdfilm met kinderen gaat bekijken, moet vanwege enkele harde beelden even de tijd nemen voor enige nazorg. (in 5 zalen)

Jimmy Rosenberg - de vader, de zoon & het talent (Jeroen Berkvens). Documentaire over de neergang van een gitaarvirtuoos. Berkvens brengt Rosenbergs worstelingen met heroïne en zijn familie trefzeker in beeld, zonder te psychologiseren. (in 8 zalen)

Das Leben der Anderen (Florian Henckel von Donnersmarck). Intrigerend drama over een Stasi-medewerker die in voormalig Oost-Duitsland gefascineerd raakt door het leven van de intellectueel die hij moet bespioneren. Kreeg de Oscar voor beste niet-Engelstalige film. (in 22 zalen)

Notes on a Scandal (Richard Eyre). Psychologische thriller met Judi Dench en Cate Blanchett als twee leraressen wier vriendschap in een machtsspel verandert nadat de jongste een relatie aanknoopt met een leerling. Schitterend geacteerd. (in 11 zalen)

Letters from Iwo Jima (Clint Eastwood). Na Flags of our Fathers maakte Clint Eastwood deze humane oorlogsfilm, waarin hij de slag op het vulkaaneiland Iwo Jima door de ogen van de Japanners laat zien. (in 21 zalen)

The Way I Spent the End of the World (Catalin Mitulescu). De 17- jarige Eva rebelleert tegen haar benauwende omgeving door verliefd te worden op een jongen die net als zij naar een tuchtschool is gestuurd. Bitterzoete terugblik op het dagelijks leven in Roemenië, kort voor de val van Ceausescu in 1989. (in 3 zalen) Meer:cinema.nl/aanbevolen

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden