FILM

Cinekid, het jaarlijkse film-, televisie- en nieuwe-mediafestival voor de jeugd van vier tot zestien jaar, gaat zaterdag van start. In De Balie en City, nabij het Leidseplein, is negen dagen lang een selectie te zien van de nieuwste jeugdfilms en de mooiste televisieprogramma's uit binnen- en buitenland....

In de serie Nostalgie in Tuschinski wordt zondag om 10.30 uur 'The Iron Mask' vertoond, een spektakel- en kostuumfilm uit 1927 met Douglas Fairbanks. Het grootste gedeelte van de film is zonder geluid. De film wordt live begeleid door het Würlitzer-orgel van Tuschinski.

Brabant

In twaalf Brabantse filmhuizen tot 10 november Nieuwe Grenzen, Nieuwe Beelden, een programma van films uit voormalige Sovjet-republieken. Een roulerend pakket van negentien recente films in Chassé Breda, Filmtheater Cuijk, Plaza Futura Eindhoven, Cinema Paradiso in Roosendaal en Fidei et Arti in Oudenbosch.

In verschillende steden

Voor zijn compilatiefilm Diva Dolorosa putte Peter Delpeut uit Italiaanse divafilms die tussen 1913 en 1920 zijn gemaakt. Het resultaat is een ode aan het melodrama. De smachtende ogen en gebroken harten worden stijlvol begeleid door de soundtrack van Loek Dikker. In Filmmuseum Amsterdam en het Haags Filmhuis.

De Stilte van de Iraanse filmmaker Mohsen Makhmalbaf is een zinnenprikkelende film, waarin niet het verhaal maar de kleuren en het geluid de boventoon voeren. Een tienjarig jongetje ontdekt het leven door ernaar te luisteren. Mooi, zonder knievallen of luide knallen. In Rialto Amsterdam, Haags Filmhuis en 't Hoogt Utrecht.

Seul contre tous (Gaspar Noé). Indringend, met grove middelen geschetst portret van een maatschappelijk ontspoorde slager met kortsluiting in zijn hoofd, die alleen geluk kan vinden bij zijn autistische dochter. Rialto Amsterdam, 't Hoogt Utrecht en Cinemariënburg Nijmegen.

The Blair Witch Project (Daniel Myrick en Eduardo Sanchez). Goed gemaakte pseudo-documentaire over drie door een bos dolende studenten, waarin opnamen van een digitale HI8-camera handig gemengd zijn met videobeelden. Minder eng dan voorspeld. In 37 theaters, waaronder Cinecenter, Calypso 1 en Kriterion 2 Amsterdam, Haags Filmhuis en Metropole Den Haag, Pathé 4 en Lumière 2 Rotterdam.

Star Wars: The Phantom Menace (George Lucas) In de prequel van de drie voorgaande delen doen de met computers gemaakte bewoners van het sterrenstelsel niet onder voor echte acteurs. Lucas' werk steunt niet op het povere scenario, en moet het daarom hebben van de sublieme techniek. In 109 theaters, waaronder City 2, City 3 en City 7, Cinema 1 en Tuschinski 3 Amsterdam, Tuschinski 1 en Metropole 1 Den Haag, Pathé 1, Pathé 4 en Cinerama 1 Rotterdam.

Los amantes del Círculo Polar (Julio Medem). Een film als een palindroom. Medem mengt een berekenend spel met de ontroerende geschiedenis van een tragische liefde. Zelden gaat dit samen. Hier wel. Te zien in tien theaters, waaronder The Movies en Rialto Amsterdam, Haags Filmhuis, Liga '68 Groningen, Cinemariënburg Nijmegen, Lantaren/Venster Rotterdam.

After Life (Kore-eda Hirokazu). Beeldschone droomvertelling over bedrijf waar aan kersverse doden wordt gevraagd hun dierbaarste herinnering te vertellen. Rialto Amsterdam, Haags filmhuis, 't Hoogt Utrecht.

Eyes Wide Shut (Stanley Kubrick). Kubricks fenomenale techniek maakt elke scène in zijn filmische nalatenschap over ontrouw ogenstrelend, maar geen moment is het meer dan een prachtig aangekleed decor. In 13 theaters, waaronder Calypso 2, Kriterion 1 en The Movies 1 en The Movies 2 Amsterdam, Metropole 5 Den Haag, Cinerama 4 en Imax Theater Rotterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden