Film

Door Jan Pieter Ekker..

Away from Her (Sarah Polley). Fiona en Grant zijn al veertig jaar samen, maar als zij Alzheimer krijgt, brengt hij haar toch naar een verzorgingstehuis. (in 7 zalen)

Investigation (Iglika Triffonova). Detailrijke politiethriller over een vrouwelijke rechercheur belast met een vastgelopen moordzaak. De grootste troef van de Bulgaarse film zijn de twee hoofdrolspelers, elk zo complex dat ze evenzeer tot onderzoek uitnodigen als de moordzaak zelf. (in 3 zalen)

De schat van de tempelridders II (Giacomo Campeotto). Nadat ze in de De schat van de Tempelridders (2006) al de Ark des Verbonds hadden opgespoord, komen de hoogblonde 14-jarige Katrine, de sterke Mathias, de slimme Nis en zijn bijdehante zusje Fie in het vervolg op het spoor van de heilige graal, de kelk waaruit Jezus dronk tijdens het laatste avondmaal. (in 9 zalen)

Eastern Promises (David Cronenberg). De onder- en bovenwereld botsen in hedendaags Londen, als een verpleegster zich ontfermt over de baby van een overleden Russisch meisje dat onder valse voorwendselen de prostitutie is ingelokt. (in 10 zalen)

4 Maanden, 3 weken en 2 dagen (Cristian Mungiu). Imposante sfeerschets over twee hartsvriendinnen in het Roemenië van dictator Ceau¿sescu. In Cannes bekroond met de belangrijkste prijs: de Gouden Palm. (in 12 zalen)

Tussenstand (Mijke de Jong). Ontluisterende schets van twee veertigers (Elsie de Brauw en Marcel Musters) die denken hun scheiding netjes op te lossen. Eigenbelang en ijdelheid voeren de boventoon. Op het Nederlands Film Festival onderscheiden met drie Gouden Kalveren (beste regie, beste actrice en beste geluid) en de Prijs van de Nederlandse Filmkritiek. (in 4 zalen)

The Diving Bell and the Butterfly (Julian Schnabel). Waargebeurde geschiedenis over de hoofdredacteur van de Franse Elle, die nadat hij is getroffen door een beroerte alleen zijn linkerooglid nog kan bewegen. De Amerikaanse filmmaker annex beeldend kunstenaar Julian Schnabel verfilmt het tot een aangrijpend pleidooi voor de verbeelding én een bijtend relaas over isolatie. (in 15 zalen)

Control (Anton Corbijn). Met prijzen overladen, ingetogen portret, dat zonder te romantiseren recht doet aan het bijzondere leven van Ian Curtis, de zanger van de legendarische band Joy Division, en zijn vermaarde zelfmoord terugbrengt tot wat het was: een pure wanhoopsdaad. Gefotografeerd in prachtig zwart-wit. (in 12 zalen)

Iklimler (Nuri Bilge Ceylan). Turkse variatie op Scènes uit een huwelijk. Terwijl de seizoenen voorbijgaan, focust Nuri Bilge Ceylan op kleine voorvallen. De grote, in het oog lopende zaken zijn nooit de ware reden voor een ruzie; het gaat altijd om iets kleins, iets op de achtergrond. (in 5 zalen)

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden