FILM

Tijdens het achtste International Documentary Filmfestival in Amsterdam elke avond om 17.30 uur in de Balie 'Het gesprek van de dag', met makers en andere betrokkennen, onder leiding van Raymond van den Boogaard....

Zaterdag wordt in de Balie een nieuwe, kritische biografie van Joris Ivens gepresenteerd. Om 15 uur een discussie over Ivens en dit boek, met onder anderen de schrijver Hans Schoots.

Tips uit het IDFA-programma: Haïti Untitled (Jorgen Leth), Lizzie Borden Hash & Rehash (Immy Humes), Silent Witness (Simon Everson), De slag om de Javazee (Niek Koppen), Scavengers (Hiroshi Shinomiya), A dedicated Life (Kazuo Hara), Anything can happen (Marcel Lozinksi).

Vanaf donderdag in het Nederlands Filmmuseum in Amsterdam elke avond om 20.30 uur 'De jaren dertig', een film in de entourage van een bioscoopvoorstelling uit de jaren dertig. Met een ouvreuse, een strijkje en een sentimentele film: Du bist mein Glück van Karl Heinz Martin uit 1936.

Exploding Cinema: Engelse wegwerpfilms zaterdag in Cavia, Amsterdam, dinsdag in Vera Zienema Groningen, woensdag in 't Paard Den Haag en donderdag in Extrapool Nijmegen. Steeds om 21 uur.

Tot en met 6 januari in het Nederlands Filmmuseum in Amsterdam Beyond the Bridge, projecten van jonge mediakunstenaars, die zich lieten inspireren door het werk van Joris Ivens.

Woensdag om 20.30 uur in zaal De Unie te Rotterdam werk van Rotterdamse film- en videomakers als Harm Smit, Liorah Hoek, Marieke van der Lippe, Mels van Zutphen, Sander Blom en Peter Kho Sien Kie.

Pieter van Lierop spreekt dinsdag om 20 uur in Lantaren/Venster in Rotterdam met Ot Louw over filmmontage, waarna vertoning van De wording.

In Desmet Amsterdam zaterdag om 16.15 uur een avant-première van La haine van Mathieu Kassovitz, onlangs bekroond met de Felix voor de beste jonge Europese film van het afgelopen jaar.

In de serie Les films du paradis, ter gelegenheid van 100 jaar film, deze week onder meer Pickpocket (Robert Bresson) in Rialto Amsterdam, Red River (Howard Hawks) in Lantaren/Venster Amsterdam, Sunset Boulevard (Billy Wilder) in 't Hoogt Utrecht, Casablanca (Michael Curtiz) in Cinemariënburg Nijmegen, Fietsendieven (Vittorio De Sica) in het Haags filmhuis.

Mykosch (Danniel Danniel). Documentairemaker denkt leven van oudere collega terug te vinden in diens films. Boeiend spel over fictie en werkelijkheid. Rialto Amsterdam.

Goldeneye (Martin Campbell). Ouderwetse James Bond-formule levert voor zeventiende keer vertrouwd amusement op. Met een pruimbare nieuwe agent 007 en een bijdrage van de Amstelveense Famke Janssen. In 92 theaters.

Postman (He Lianjun). Postbode opent brieven en bemoeit zich met levens in saaie wijk van Peking, waar achter gesloten deuren minder keurige dingen gebeuren. Kriterion Amsterdam en Haags filmhuis.

Smoke (Wayne Wang). Originele film over mensen die dagelijks de sigarenzaak van Harvey Keitel bezoeken. In 12 theaters, waaronder Alhambra, Movies en de Uitkijk Amsterdam, Babylon Den Haag, Lantaren/Venster Rotterdam.

Clean Shaven (Lodge Kerrigan). Aangrijpend en somber portret van schizofrene man die zijn dochtertje zoekt. In het Paard Den Haag (vanavond en morgenavond), Movie W Wageningen (dinsdag en woensdag).

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden