Film

Nightwatching (Peter Greenaway). Het ontstaansproces van de Nachtwacht, Rembrandts wereldberoemde schuttersstuk, is het uitgangspunt voor een rijke bespiegeling over kunst, liefde, verlies en verraad, waarbij regisseur Peter Greenaway als bonus een onvervalst moordmysterie opdient....

Door Jan Pieter Ekker

Hallam Foe (David MacKenzie). Boekverfilming over de fantasierijke puber Hallam Foe die een even kinderlijke als brutale pose kan aannemen. Jamie Bell, bekend als de balletjongen Billy Elliot, overtuigt in de hoofrol. (in 9 zalen)

Away from Her (Sarah Polley). Fiona en Grant zijn al veertig jaar samen, maar als zij Alzheimer krijgt, brengt hij haar toch naar een verzorgingstehuis. Sobere, sterke debuutfilm van actrice Sarah Polley. (in 7 zalen)

Investigation (Iglika Triffonova). Ongewone, detailrijke politiethriller over een vrouwelijke rechercheur belast met een vastgelopen moordzaak. De grootste troef zijn de twee hoofdrolspelers, elk zo complex dat ze evenzeer tot onderzoek uitnodigen als de moordzaak zelf. (in 4 zalen)

Enchanted (Kevin Lima). Ode aan en parodie op de geschiedenis van animatiestudio Disney. Een geanimeerde prinses verandert in een meisje van vlees en bloed en belandt in de echte mensenwereld waar ‘ze leefden nog lang en gelukkig’ niet bestaat: New York anno nu, met neonverleidingen en echtscheidingen. (Nederlandse versie in 81 zalen; originele versie in 15 zalen)

I Am Legend (Francis Lawrence). Will Smith is alleen op de wereld in intrigerende blockbuster, waarin actie en spiritualiteit samenkomen. De verlaten, met onkruid en struiken begroeide straten van New York ogen even spectaculair als bedreigend. (in 74 zalen)

Eastern Promises (David Cronenberg). De onder- en bovenwereld botsen in hedendaags Londen, als een verpleegster zich ontfermt over de baby van een overleden Russisch meisje. Huiveringwekkende gangsterfilm annex familiedrama, met sterke rollen van Viggo Mortensen, Vincent Cassel en Armin Mueller-Stahl. (in 7 zalen)

The Diving Bell and the Butterfly (Julian Schnabel). Waar gebeurde geschiedenis over de hoofdredacteur van de Franse Elle, die nadat hij is getroffen door een beroerte alleen zijn linkerooglid nog kan bewegen. De Amerikaanse filmmaker annex beeldend kunstenaar Julian Schnabel verfilmt het tot een aangrijpend pleidooi voor de verbeelding en een bijtend relaas over isolatie. (in 12 zalen)

Iklimler (Nuri Bilge Ceylan). Turkse variatie op Scènes uit een huwelijk. Terwijl de seizoenen voorbijgaan, focust Nuri Bilge Ceylan op kleine voorvallen. De grote, in het oog lopende zaken zijn nooit de ware reden voor een ruzie; het gaat altijd om iets kleins, iets op de achtergrond. (in 3 zalen)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden