FILM

De Portugese regisseur Pedro Costa wordt op zaterdagavond in het Amsterdamse Rialto-theater ondervraagd over zijn films O sangue en Casa de lava....

Het Nijmeegse Cinemariënburg wijdt de programmering deze week aan het thema Muziek en Film. In de wekelijkse zondagse filmsalon is filmcomponist Loek Dikker te gast. Vertoond worden onder meer West Side Story, Easy Rider en Alexander Nevski.

100 jaar Cinema Eindhoven is een lokaal initiatief waaraan de drie Eindhovense filmtheaters meewerken. Plaza Futura vertoont films uit het Les films du paradis-programma, Centrum voor de Kunsten Silent Classics, waaronder Buchse der Pandora op 7 mei, De Effenaar 100 jaar cultfilm.

Films van de onlangs overleden Krzystof Kieslowski duiken op in de programmering van vele filmtheaters. La double vie de Véronique en Trois Couleurs: Bleu draaien in 't Hoogt, Utrecht.

Buitenlandse filmvakbladen signaleren een bloei van de Nederlandse speelfilm. Ze hebben het dan over Antonia van Marleen Gorris (weer te zien in dertien bioscopen), De jurk van Alex van Warmerdam (in 18 bioscopen) en Zusje van Robert-Jan Westdijk (acht bioscopen).

Shanghai Triad (Zhang Yimou). Een Chinees jongetje wordt de bediende van een gangsterliefje in het Shanghai van de jaren dertig. Behalve een fraaie boevenfilm over Chinese bendes is dit ook Zhangs afscheid van zijn muze Gong Li. In zes theaters.

30 Mei 1969 (John Leerdam). Op die datum was er in Willemstad, Curaçao een bloedig protest tegen de arbeidsomstandigheden bij de Shell-raffinaderijen. Leerdam haalt een vergeten stukje uit onze koloniale geschiedenis op. In Rialto, Amsterdam.

Saudade (Leendert Pot). Pretentieuze titel voor een aardige documentaire over de afdeling Wereldmuziek van het Rotterdamse Conservatorium. In Desmet Amsterdam en Lantaren/Venster Rotterdam.

Unzipped (Douglas Keeve). Modefotograaf Keeve volgt de modeontwerper Isaac Mizrahi bij de voorbereidingen van zijn nieuwe show. En passant ontstaat een aardig beeld van de modescene. In The Movies en Cinecenter Amsterdam, Filmhuis Den Haag en Cinerama Rotterdam.

Cyclo (Tran Ahn Hung). In zijn tweede speelfilm volgt de Frans-Vietnamese regisseur Tran Ahn Hung een ongelukkige fietstaxirijder op zijn helletocht door de traditionalistische maatschappij in verval. In zeven theaters.

The garden (Martin Sulik). Origineel en liefdevol sprookje van Slowaakse regisseur over een tuin, waar vreemde dingen gewoon zijn en gewone dingen een wonder. In Haags Filmhuis, Concordia Enschede en Cinemariënburg Nijmegen.

Au Petit Marguery (Laurent Bénégui). Voordat een knus Frans restaurant gaat sluiten, kookt de chef nog eenmaal voor vaste gasten en familie. Er wordt die avond niet alleen gegeten. In vier theaters.

Il postino (Michael Radford). Kort voor zijn dood speelde de Italiaanse komiek Massino Troïsi een postbode die de brieven bezorgde bij de dichter Neruda, die in exil op een Italiaans eiland leefde. De film kreeg verrassend een aantal Oscarnominaties. In twaalf theaters.

Smoke (Wayne Wang). De lezers van de Volkskrant kozen de Newyorkse tragikomedie naar een scenario van Paul Auster tot de beste film van 1995. In negen theaters.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden