FILM

Amsterdam..

In De Balie vrijdag tot en met zondag een programma rond de theatrale Duitse regisseur Hans Jurgen Syberberg. Na het theaterstuk 'Het laatste uur', een project van de Belgische theatermaker Peter Gorissen (vrijdag en zaterdag 20.30 uur), zaterdag om 23.00 uur 'Syberberg filmt bei Brecht' (opnamen uit 1952 en 1953 van Brechtvoorstellingen in de DDR) en zondag om 13.00 uur 'Hitler, ein Film aus Deutschland', die zeven uur en 17 minuten duurt.

Nijmegen

Tot en met zondag dagelijks om 14.00, 16.00 en 20.00 uur voorstellingen op de Filmboot aan de Waalkade. 's Middags voor de kinderen, 's avonds 'The Big Lebowski'.

Utrecht

In 't Hoogt zondag een Mexicaanse dag: hapjes, drankjes en drie films om 14.00, 16.00 en 18.00 uur: 'Solo con tu pareja' (Alfonso Cuaron), 'Danzon' (Maria Novaro) en 'Modelo Antiguo' (Raul Araiza).

In verschillende steden

Daar in dat land (Lidia Bobrova). Passievol, hartverwarmend portret van een Russisch dorp, waar mensen opstaan om iets te eten, iets te drinken en een beetje te werken. Uitzichtloze armoede, met humor in beeld gebracht. Rialto Amsterdam, Haags Filmhuis, 't Hoogt Utrecht.

Following (Christopher Nolan). Dwangneurotische schrijver achtervolgt mensen op straat in een aangename speurtocht vol illusies en (halve) waarheden. Filmmuseum Amsterdam, Poelestraattheater Groningen, Lantaren/Venster Rotterdam.

True Crime (Clint Eastwood). Eastwood als drinkende journalist en rokkenjager in thriller die meerwaarde krijgt door spel Eastwood, Isaiah Washington en James Woods. In twintig theaters, waaronder Calypso 1 Amsterdam, Tuschinksi 1 Den Haag, Pathé; 5 Rotterdam.

My Name is Joe (Ken Loach). Humanist Loach schetst een realistische beeld van lower class heroe Joe. Een geslaagde liefdesgeschiedenis bovendien. In tien theaters, waaronder Cinecenter en The Movies Amsterdam, Babylon Den Haag en Lantaren/Venster Rotterdam.

La vie revée des anges (Erick Zonca). IJzersterk drama over twee jonge vrouwen die een vriendschap sluiten, om langzaam maar zeker weer van elkaar verwijderd te raken. Fantastisch geacteerd, dwingend camerawerk. Rialto en Desmet Amsterdam, Plaza Futura Eindhoven, Liga '68 Groningen, Haags Filmhuis, Cinemarienburg Nijmegen, Lantaren/Venster Rotterdam, 't Hoogt Utrecht en Molenstraat 1 Wageningen.

Journey tot the Sun (Yesim Ustaoglu). Vijandige relatie tussen Turken en Koerden als symbool voor onverdraagzaamheid waar ook ter wereld. Dat regisseur is opgeleid tot architect is af te zien aan keuzes van locaties. In zeven theaters, waaronder Rialto Amsterdam, Haags Filmhuis, Lantaren/Venster Rotterdam.

No Trains No Planes (Jos Stelling). Melancholie voert de boventoon in een tragi-komedie over een dag uit het leven van de stamgasten van een bruin café;. Stelling solliciteert niet naar de bulderende lach, maar rijgt met kleine toneelstukjes een slinger van verdriet aan elkaar. In Het Ketelhuis Amsterdam, Springhaver Utrecht, Chassé; Breda, Moviescoop Heerenveen.

Shakespeare in Love (John Madden). Originele aanpak van Shakespeares Romeo and Julia, waarin geblokkeerde schrijver inspiratie vindt bij beeldschone koopmansdochter. Zeven Oscars, waaronder die voor de beste film. In 47 theaters, waaronder Tuschinski 1 en De Uitkijk Amsterdam, Babylon 1 en Metropole 1 Den Haag en Pathé 6 Rotterdam.

La vita è bella (Roberto Benigni). Beste film van 1998 volgens de lezers van de Volkskrant, Europese film van het jaar, drie Oscars, waaronder die voor de beste niet-Engesltalige film. Genoeg aanprijzingen voor dit hartverwarmende verhaal van een man die zijn zoontje in een concentratiekamp wil beschermen tegen de verschrikkingen daar, door te doen alsof het allemaal een spel is. In 25 theaters, waaronder Tuschinski, Cinecenter en The Movies Amsterdam, Metropole en Babylon Den Haag, Cinerama 4 Rotterdam.

Festen (Thomas Vinterberg). Meer dan honderdduizend mensen zagen inmiddels hoe een familiefeest genadeloos uit de hand loopt. Grootste kracht van dit psychologische familiedrama is het ensemblewerk van een groep topacteurs. Het gebruik van de digitale camera draagt bij tot de indringende realistische sfeer. In achttien theaters, waaronder Cinecenter en The Movies Amsterdam, Haags Filmhuis, Lantaren/Venster Rotterdam.

Arlington Road (Mark Pellington) is ondanks enkele haperingen in het scenario een dynamische thriller waarin het grote gelijk van een door terrorisme geobsedeerde hoogleraar door een grote stilte wordt omvat. Dreunt lang na in het hoofd. In 58 theaters, waaronder Bellevue en Cinema Amsterdam, Tuschinski 1 Den Haag, en Pathé 1 Rotterdam.

Lola rennt (Tom Tykwer). Op het ritme van een technodreun rent Lola (Franka Potente) door Berlijn. Ze heeft twintig minuten om het leven van haar vriend te redden in frisse, vitale Duitse film over toeval en geluk. In acht theaters, waaronder Kriterion Amsterdam en The Movies Den Haag.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden