FILM

In het Nederlands Filmmuseum te Amsterdam speelt een ensemble van het Sweelinck Conservatorium vrijdag, zaterdag en zondag om 20.30 uur Opus 21 van Arnold Schönberg bij Pierrot Lunaire....

spanning.

Levende muziek begeleidt zondag om 15 uur in 't Hoogt te Utrecht een vertoning van Frank Capra's Submarine uit 1928.

Mart van der Busken, Frank Scheffer, Loek Dikker en Maurits Overdulve praten tijdens het maandelijkse NBF-forum in het Nederlands Filmmuseum te Amsterdam zondag om 14 uur over muziek en geluid in film.

Zondag om 14 uur in de filmsalon van Cinemariënburg te Nijmegen een gesprek met de Amerikaanse verzamelaar Dennis Nyback, die momenteel door Nederland toert met zijn show Bad Bugs Bunny.

Donderdag om 20 uur in het Haags Filmhuis een lezing van Gert Koshofer (van het Deutsche Gesellschaft für Photographie in Keulen) over de geschiedenis van kleur in de cinematografie. Met daarna een compilatie van filmfragmenten over de geschiedenis van de kleurenfilm sinds 1895.

Eenmaal geslagen, nooit meer bewogen (Gerrard Verhage). Opmerkelijk portret van burgerlieden uit de jaren vijftig, waar literatuur een belangrijke rol speelt en rampen zich ontwikkelen wanneer een 'slechte' vrouw haar intrede doet. In The Movies Amsterdam, 't Hoogt Utrecht en Filmhuis Leeuwarden.

De tasjesdief (Maria Peters). In Berlijn met een Glazen Beer bekroonde jeugdfilm naar het boek van Mieke van Hooft, met een glansrol van Olivier Tuinier. In tien theaters.

Moeder Dao, de schildpad gelijkende (Vincent Monnikendam). Unieke compilatie van oude filmpjes over Nederlanders in Indonesië aan het begin van de eeuw. In Cinecenter Amsterdam en Haags Filmhuis.

Hoogste tijd (Frans Weisz). Geslaagde verfilming van Mulisch' boek, naar een scenario van Jan Blokker. Over de laatste rol van een oude acteur en de verhouding van theater, verbeelding en werkelijkheid. Met een schitterende hoofdrol van Rijk de Gooijer. In negen theaters.

Vive l'amour (Tsai Ming-liang). Indrukwekkend gestileerd verhaal van drie jonge, eenzame mensen in een lege flat van Taipeh. Rialto Amsterdam, 't Hoogt Utrecht, Haags Filmhuis, Cinemariënburg Nijmegen, Lumière Maastricht, Filmhuis Arnhem.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden