Film

Eastern Promises (David Cronenberg). De onder- en bovenwereld botsen in hedendaags Londen, als een verpleegster zich ontfermt over de baby van een overleden Russisch meisje dat de prostitutie is ingelokt....

Door Jan Pieter Ekker

De scheepsjongens van Bontekoe (Steven de Jong). Prettig ouderwetse avonturenfilm waarin drie tieners met schipper Bontekoe meevaren naar Java. In de bewerking van Steven de Jong (De Kameleon) zijn hun lotgevallen geen moment beangstigend. (in 102 zalen)

The Diving Bell and the Butterfly (Julian Schnabel). Waargebeurde geschiedenis over de hoofdredacteur van de Franse Elle, die nadat hij is getroffen door een beroerte alleen zijn linkerooglid nog kan bewegen. De Amerikaanse filmmaker annex beeldend kunstenaar Julian Schnabel verfilmt het tot een aangrijpend pleidooi voor de verbeelding en een bijtend relaas over isolatie. (in 10 zalen)

Michael Clayton (Tony Gilroy). George Clooney als advocaat van de duivel die van zijn geloof valt, in een ambitieuze combinatie van een thriller, rechtbankdrama en karakterstudie, die de sfeer ademt van de paranoïde jaren-zeventigfilms van regisseurs als Alan Pakula en Sydney Lumet. (in 6 zalen)

Control (Anton Corbijn). Bescheiden, breekbaar en sterk portret, dat zonder te romantiseren recht doet aan het bijzondere leven van Ian Curtis, de zanger van de legendarische band Joy Division, en zijn vermaarde zelfmoord terugbrengt tot wat het was: een pure wanhoopsdaad. Gefotografeerd in prachtig zwart-wit. (in 14 zalen)

Manufactured Landscapes (Jennifer Baichwal). Documentaire die een brug slaat tussen de foto`s van de Canadese fotograaf Edward Burtynsky en hun context. De beelden willen verontrusten en verleiden; de toeschouwer moet zelf een mening vormen over kwesties als massaconsumptie en globalisering. (in 8 zalen)

Ratatouille (Brad Bird). Bruisende animatiefilm over een rat die chef-kok wil worden. Hij stuurt vanonder een koksmuts een keukenhulp aan, die prompt de held van Parijs wordt. (Nederlands gesproken versie in 20 zalen; originele versie in 1 zaal)

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden