Filmwereld moet verder zonder fiscale voordelen

Staatssecretaris Wijn van Financiën heeft de Tweede Kamer, mede namens zijn collega's van Economische Zaken en OCW, laten weten dat het kabinet de cv-regeling voor film niet zal verlengen....

Wijn laat weten dat in het hoofdlijnenakkoord niet is besloten tot continuering van de regeling. Als gevolg daarvan zijn in de meerjarenraming met ingang van 2004 geen middelen meer geboekt. Volgens Wijn is het bij de start van het pakket stimuleringsmaatregelen, op 1 januari 1999, nadrukkelijk niet de bedoeling geweest langlopende steun aan de filmsector te verstrekken.

'Dat hakt er behoorlijk in', aldus producent San Fu Maltha, die spreekt van 'onbehoorlijk bestuur'. Hij noemt Wijns besluit onacceptabel. 'Als de regeling niet doorgaat en er niets voor in de plaats komt, is dat schandalig.'

Judith Merkies, directeur van de Federatie Filmbelangen, stelt dat nog niet alles verloren is. Zij denkt dat de beslissing nog is terug te draaien. 'Ik bestrijd dat het nooit de bedoeling is geweest de regeling te verlengen. Van langlopende steun is bovendien geen sprake geweest; de regeling is hoogstens drie jaar effectief geweest.'

De Federatie hoopt dat de wens van D66, verlenging van de maatregel, door de overige partijen alsnog wordt ondersteund. Dit werd woensdag in de Tweede Kamer door Bert Bakker uitgesproken. Een woordvoerder van het ministerie van EZ benadrukt dat het géén beleidswijziging of nieuw beleid betreft; het einde lag in de maatregel besloten. Als de kamer de regeling alsnog wenst te behouden, zal zij binnen de begroting van een van de drie betrokken ministeries ruimte moeten vinden.

In maart adviseerde de Raad voor Cultuur de fiscale stimulans te behouden; afschaffing zou desastreuse gevolgen hebben voor de filmindustrie.

Het beschikbare budget voor 2002, 20,5 miljoen euro, is volledig uitgeput; dat van 2003, 23 miljoen euro, nagenoeg. In het eerste kwartaal van 2003 zijn liefst 55 aanvragen voor Filminvesteringsaftrek ingediend.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden