Filmtip

BEREND JAN BOCKTING

Nergens echt gewild

Voor hij definitief doorbrak met The Diving Bell and the Butterfly maakte de Amerikaanse schilder, fotograaf en filmmaker Julian Schnabel een portret van zijn jonge collega Jean-Michel Basquiat (Basquiat, 1996) en deze prachtige film over het leven van de Cubaanse dichter Reinaldo Arenas. In zijn autobiografie omschreef Arenas zichzelf als 'dat nare, ongewenste jongetje'. De Cubaan, geboren in 1943, was nergens echt gewild: niet bij zijn strenge moeder en grootouders op het platteland, niet in Havana onder het bewind van Castro, en niet in de Verenigde Staten, waar hij als onverzekerde aids-patiënt in 1990 een einde aan zijn leven maakte. Net als in Basquiat pakt Schnabel uit met fraaie, krachtige beelden, en opnieuw toont hij aan zeer goed met acteurs overweg te kunnen. De Spaanse acteur Javier Bardem is de perfecte vertolker van Arenas, al leek dat niet echt voor de hand te liggen. Sekssymbool Bardem speelde in films als Jamón, Jamón destijds vooral heteroseksuele macho's, maar overtuigt als de homoseksuele schrijver zonder ooit een beroep te doen op opzichtige maniertjes. Ook Johnny Depp maakt kort zijn opwachting, in een vermakelijke dubbelrol.

Before Night Falls (Julian Schnabel, 2000)

Arte, 20.15-22.25 uur.

Forrest Gump

(Robert Zemeckis, 1994) Een meesterwerk volgens de een, een slappe suikertaart volgens veel anderen. Forrest Gump won in 1995 een serie Oscars, maar het enthousiasme over de film is aanzienlijk gedempt. Misschien omdat Tom Hanks' optreden als de simpele ziel Forrest ('Life is like a box of chocolates') zo vaak is geparodieerd. Of omdat de reactionaire boodschap (verandering is slecht, al het oude is goed) in het verkeerde keelgat schiet. Wel leuk blijven de - destijds revolutionaire - special effects waarmee Forrest Gump in een aantal authentieke historische filmpjes werd gemonteerd. Forrest Gump liet ook sporen na in de voedselindustrie; de garnalenmanie van de hoofdpersonages zette het zeediertje weer op de menukaart. De naar de Gump en diens vriend Bubba vernoemde Shrimp-voedselketen heeft vestingen door heel Amerika.

SBS 6, 20.30-23.25 uur.

Backdraft

(Ron Howard, 1991) De titel van dit brandweermannendrama doelt op het verschijnsel dat een brand zich lijkt terug te trekken, maar daarna juist des te explosiever weer tevoorschijn komt. Mooi, levensecht in beeld gebracht door Hollywood-succesregisseur Ron Howard. En dat is maar goed ook, want het verhaal over de twee blussende en ruziënde broers Kurt Russell en William Baldwin heeft weinig om het lijf. Mooie bijrollen van Robert De Niro, Jennifer Jason Leigh en Donald Sutherland.

RTL 7, 22.00-0.40 uur.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden