FILMTIPS

Amsterdam..

Na de besloten opening maandagavond start Het Ketelhuis, de eerste bioscoop voor de Nederlandse film, op het terrein van de Westergasfabriek, met een feestelijk 10-daagse (t/m 7 april). Vier premières: 'No Trains No Planes' (Jos Stelling), 'Balkan Baroque' (Pierre Coulibeuf), 'Celluloid Blues' (Jurriën Rood) en 'Emergo!' (Nathalie Beekman). Elke avond om 22 uur - in het weekeinde ook om 20 uur - een Nederlandse speelfilm, daarvoor korte films (van 17 tot 19 uur) en een variabel programma tussen 19 en 22 uur.

In Tuschinski zondag om 10.30 uur een speciale voorstelling van 'Het wonderlijke leven van Willem Parel', met Wim Sonneveld, ter gelegenheid van het feit dat Sonneveld precies 25 jaar geleden overleed. Vooraf een live act en opnamen van de screentest van Wim Sonneveld in Hollywood.

In Paradiso wordt vrijdag om 22 uur Alien van Ridley Scott gedraaid. De film wordt muzikaal bestookt door dj Art en dj Dik.

In De Balie vrijdag en zaterdag om 23 uur een voorpremière van 'Another Day in Paradise' van Larry Clark, die vanaf volgende week donderdag in de bioscoop te zien is.

In verschillende steden

In het Haags Filmmuseum en Lantaren/Venster Rotterdam tot en met zondag nog een programma van speelfilms die een beeld geven van de Eerste Wereldoorlog.

Shakespeare in Love (John Madden). Originele aanpak van Shakespeares 'Romeo and Julia', waarin de geblokkeerde schrijver inspiratie vindt bij beeldschone koopmansdochter. Zeven Oscars, waaronder die voor de beste film. In 36 theaters.

Saving Private Ryan (Steven Spielberg). De invasie in Normandië aan het eind van de Tweede Wereldoorlog opnieuw tot leven gewekt in een sentimenteel verhaal, door Spielberg vooral in actiescènes briljant verteld. Vijf Oscars, waaronder die voor de beste regie. In 63 theaters.

La vita è bella (Roberto Benigni). Beste film van 1998 volgens de lezers van de Volkskrant, Europese film van het jaar, drie Oscars, waaronder die voor de beste niet-Engelstalige film. Genoeg aanprijzingen voor dit hartverwarmende verhaal van een man die zijn zoontje in een concentratiekamp wil beschermen tegen de verschrikkingen daar, door te doen alsof het allemaal een spel is. In achttien theaters.

Love is the devil (John Maybury). Geslaagde poging om het universum van schilder Francis Bacon naar film over te zetten. De plot is slechts een middel om Bacons wereld in beweging te zetten. Rialto Amsterdam, Haags Filmhuis, Chassé Breda, Filmhuis Arnhem en 't Hoogt Utrecht.

Rush Hour (Brett Ratner) Jackie Chan is een echte filmheld met zijn onverbeterlijke trucs en grappige invallen. De knipoog is zijn sterkste wapen om alle geweld tot spel te maken. De langdradigheid van het verhaal neem je op de koop toe. Kermis in de cinema. In 53 theaters.

Central do Brasil (Walter Salles). Met vele prijzen bekroonde film over een Braziliaanse brievenschrijfster en een weesje die samen door Brazilië reizen, op zoek naar diens vader. In acht theaters.

Gods and Monsters (Bill Condon). Prachtige rol van Ian McKellen als oude horrorregisseur James Whale in een mengeling van fictie en werkelijkheid over diens laatste dagen.

De Appel (Samira Makhmalbaf). Prachtige vertelling over kinderen die elf jaar zijn opgesloten door hun oude vader en blinde moeder. Imponerend debuut 19-jarige dochter van Mohse Makhmalbaf. Rialto Amsterdam, 't Hoogt Utrecht, Haags Filmhuis.

L'Éternité et un jour (Theo Angelopoulos). Bruno Ganz als Griekse schrijver die op de laatste dagen van zijn leven terugkijkt in een mooie reflecterende film met de bekende Angelopoulosthema's. Rialto Amsterdam, Haags Filmhuis, Lantaren/Venster Rotterdam, 't Hoogt Utrecht.

Claire Dolan (Lodge Kerrigan). IJskoud portret van een hoer, die als zelfstandige vrouw haar gevoelens rationaliseert, heen en weer schietend tussen vamp en slaaf. Desmet Amsterdam, Haags Filmhuis, Lantaren/

Venster Rotterdam, 't Hoogt Utrecht, Cinemariënburg Nijmegen, Plaza Futura Eindhoven.

Festen (Thomas Vinterberg). Een familiefeest loopt genadeloos uit de hand. Grootste kracht van dit psychologische familiedrama is het ensemblewerk van een groep topacteurs. Het gebruik van de digitale camera draagt bij tot de indringende realistische sfeer. In zeventien theaters, waaronder Cinecenter, Rialto 1 en The Movies Amsterdam, Haags Filmhuis.

Het vijfde seizoen (Rafi Pitts). Leuke Iraanse komedie over rivaliserende families, met nu niet eens een kind maar een sterke vrouw in het middelpunt. Liga'68 Groningen, De Keizer Deventer, Cinemariënburg Nijmegen.

Winterschläfer (Tom Tykwer). Fascinerend portret van de huidige generaties dertigers. Humor en ijzingwekkend sentiment gaan samen in Beierse bergen. De Keizer Deventer, Jeroen Den Bosch, Filmhuis Hilversum.

Leaf on a Pillow (Garin Nugroho). Indonesische speelfilm over zwerfkinderen, gebaseerd op een documentaire met enkele rollen van de zwerfkinderen zelf. Rialto Amsterdam.

Lola rennt (Tom Tykwer). Op het ritme van een technodreun rent Lola (Franka Potente) door Berlijn. Ze heeft twintig minuten om het leven van haar vriend te redden in frisse, vitale Duitse film over toeval en geluk. In zeven theaters, waaronder Kriterion Amsterdam, Babylon Den Haag, Lantaren/

Venster Rotterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden