FILMTIPS

Amsterdam..

In filmhuis Cavia tot en met 30 september films over Roma-zigeuners. Tot en met dinsdag Emir Kusturicas's 'Black Cat White Cat', daarna onder meer 'Latcho Drom' van Tony Gitlaf.

Maandag vanaf 18.45 uur een Herman Brood-avond in het Ketelhuis, met films waarin Herman Brood een rol speelt. Achter elkaar 'Cha Cha', 'Rock & Roll Junkie' en 'Total Love', die tijdens het Nederlands Film Festival in première gaat.

In verschillende steden

The Virgin Suicide (Sofia Coppola). Sfeervol debuut van dochter Francis Ford Coppola, over de zelfmoord van vijf zusjes, met veel herinneringen aan de jaren zeventig. In 12 theaters, o.a. Arena 2, Cinecenter 2 en Movies 1 Amsterdam, Babylon 1 Den Haag, Cinerama 1 Rotterdam.

Cops vs. Thugs (Kinji Fukasaku). Levendige Japanse gangsterfilm uit 1975, waarin tussen Goed en Kwaad weinig verschil bestaat en de misdaad onderdeel is van de werkelijkheid op straat. Filmmuseum Amsterdam, Plaza Futura Eindhoven.

Kadosh (Amos Gitaï). Kritisch, mooi, helder en goed gemaakt melodrama over de ultra-orthodoxe gemeenschap in Jeruzalem, waar de rabbijn het vooral vrouwen moeilijk maakt. Movies en Het Ketelhuis Amnsterdam, Haags filmhuis, Lantaren/Venster Rotterdam, Cinemariënburg Nijmegen, Chassé Breda.

Julien donkey-boy (Harmony Korine). Een rafelig portret van een schizofreen, door Korine met 30 digitale camera's gefilmd. Uit de maalstroom van beelden komen mensen bovendrijven die er maar niet in slagen greep op het leven te krijgen. Kriterion Amsterdam, Haags Filmhuis, Cinemariënburg Nijmegen en Lantaren/Venster Rotterdam.

gfblokHigh Fidelity (Stephen Frears). Innemende verfilming van het populaire cultboek van Nick Hornby, van Londen verplaatst naar Chicago, over mannen die jongens willen blijven. In De Uitkijk en Kriterion 1 Amsterdam, Babylon 1 Den Haag, Poelestraat 1 Groningen, Cinerama 1 Rotterdam, Cinecitta 1 Tilburg, Springhaver 1 Utrecht, Alhambra 2 Enschede.

Hollow Man (Paul Verhoeven). Jammer dat Verhoeven in het laatste deel van zijn nieuwe sciencefiction door zijn vingers laat glippen wat hij zo mooi aanzet: een man denkt God te zijn en wordt weer mens wanneer hij onzichtbaar wordt. De special effects zijn subliem. In 64 theaters, waaronder Bellevue Cinerama 1, Arena 10 en 4 Amsterdam, Tuschinski 2 Den Haag, Pathé 1 Rotterdam.

Gemini (Shinya Tsukamoto). Visueel knappe, grillige psychologische horror over een arrogante dokter wiens leven wordt verwoest door zijn tweelingbroer uit de achterbuurt. Lantaren/Venster Rotterdam, Plaza Futura Eindhoven.

Il Decameron (Pier Paolo, 1970). Achtluik waarin verhalen uit Boccaccio's loflied vrijelijk zijn bewerkt. Veel tandenloze lieden in spotternijen die gericht zijn tegen de dubbele moraal van kerkelijke gezagsdragers. Rialto Amsterdam, Lantaren/Venster Rotterdam, Poelestraat Groningen.

De wind zal ons meenemen (Abbas Kiarostami). Een man wil een begrafenisritueel in een afgelegen Iraans dorp vastleggen en raakt verstrikt in de lokale mores wanneer de dood van een oude vrouw op zich laat wachten. Prikkelend en verwarrend, met niet onbelangrijke bijrollen voor lokale insecten en een voorbijkruipende schildpad. Rialto Amsterdam, Haags Filmhuis, 't Hoogt, Lantaren/Venster Rotterdam.

Le temps retrouvé (Raul Ruiz). Een Proust-verfilming kan toch. De adaptatie van Ruiz is zo zwierig, dat het lijkt of Prousts taal is uitgevonden voor de cinema. Een hypnotiserend, droomachtig verslag van het leven in Franse hogere kringen aan het begin van de twintigste eeuw. Filmmuseum Amsterdam, Haags Filmhuis en Cinemariënburg Nijmegen.

La Balia (Marco Belocchio). Fraai aangeklede, wars van psychologie zijnde bewerking van een verhaal van Pirandello over een jonge vrouw die niet blij is met haar baby. Ze ziet toe hoe een voedster haar rol overneemt, terwijl op de achtergrond de arbeiders demonstreren voor een beter leven. Rialto 1 Amsterdam, Lantaren/Venster 1 Rotterdam, Kijkhuis Leiden.

Luna Papa (Bakhtiar Choedojnazarov). Centraal-Azië oogt als een variété-theater in wervelende film over een meisje dat zwanger wordt zonder de verwekker van haar kind te kennen. Een krankzinnige speurtocht volgt, dwars door een land dat na de val van het communisme de richting kwijt is. Cinecenter Amsterdam, Cinemariënburg 2 Nijmegen, 't Hoogt Utrecht, Jeroen Den Bosch, Filmhuis Leeuwarden, Plaza Futura Eindhoven.

Magnolia (Paul Thomas Anderson). Drie uur durend mozaïek over etmaal in het leven van een aantal mensen die in een crisis verkeren en, soms door het toeval, met elkaar te maken hebben. Kriterion 2 Amsterdam, Roxy 1 Gorinchem, Poelestraat 1 Groningen, Cinerama 4 Rotterdam, Cinecitta Tilburg, Springhaver 2 Utrecht, Filmhuis Hilversum.

Being John Malkovich (Spike Jonze). Origineel debuut over mensen die voor 200 dollar een kwartier kunne leven in het hoofd van acteur John Malkovich. Vondsten en vondstjes, van briljant tot flauw. Cinecenter 3 en Movies 3 Amsterdam, Springhaver Utrecht, Filmhuis Dieren, Alhambra 2 Enschede, Fabriek Zaandam.

Beshkempir (Aktan Abdikalikov). Juweeltje uit Kirgizië over manwording van jongen die als baby werd geadopteerd. Dat de regisseur een opleiding genoot aan kunstacademie is te merken aan zijn prachtige visuele stijl. Cinemariënburg Nijmegen.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden