FILMTIPS

In De Balie nog tot en met zondag 17 mei het festival Een Hongaarse Lente rond literatuur, film en muziek uit Hongarije....

Amsterdam

In de Melkweg het tweede programma van Blaxploitation-films onder de titel 'He's back and meaner than ever'. Coole zwarten in gérende broeken en met afrokapsels zijn te zien in 'Truck Turner' uit 1974 op vrijdag, 'Soul to soul' uit 1971 op zondag en 'Shaft's big Score' uit 1972 op 21 mei. Aanvang om 20.15 uur.

Filmhuis Cavia vertoont op 21 mei het kleine meesterwerk Mauvais Sang van Leos Carax, in de jaren tachtig de getalenteerde hoop van de natie. In de hoofdrol de op-

merkelijke Denis Lavant, voorts Michel Piccoli en Juliette Binoche. om Aanvang 21 uur.

Rotterdam

Onder het motto 'Bloed in de polder' worden maandag en dinsdag in het Nighttown Café horror-, fantasy- en andersoortige films uit Nederland en België vertoont. Maandag onder anderen 'Because of the Cats' van Fons Rademakers uit 1973, dinsdag 19 mei 'De Potloodmoorden' van de Belg Guy Lee Thijs. Aanvang om 21.30 uur.

Zaal De Unie groet in de serie Nooitgedacht culturele hoofdstad Stockholm met de Zweedse film 'Shit Happens' van Peter Östlund, die zijn werk zelf zal toelichten. Vrijdag om 20.30 uur.

Nijmegen

Cinemariënburg presenteert op woensdag 20 mei een radicale kijk op porno en film in het programma Coming to power: sexueel expliciete films door vrouwelijke filmkunstenaars. De New-Yorkse filmmaakster M.M. Serra licht haar werk toe en dat van haar collega's Barbara Rubin, Barbara Hammer en Abigail Child, van wie korte en lange films worden vertoond. Aanvang 20 uur. Dit programma wordt op 22 mei herhaald in De Balie in Amsterdam.

Utrecht

Nog tot en met 17 mei in Utrecht het Impakt Festival. Met films, installaties, multidisciplinaire tentoonstellingen en video's waarin het grensgebied tussen film, beeldende kunst en nieuwe media wordt verkend. Dagelijks op vijf locaties waaronder filmtheater 't Hoogt en theater Kikker.

In verschillende steden

The Big Lebowksy (Joel Coen). De geslaagde nieuwe film van het succesvolle duo Joel en Ethan Coen is een komedie annex misdaadfilm waarin Jeff Bridges schittert als neohippie Jeff Lebowski, bijgenaamd The Dude, die frequent de bowlingbaan deelt met zijn partners John Goodman en Steve Buscemi en zijn rivaal John Turturro. Een aanstekelijke tractatie van twee grote filmliefhebbers. In 13 theaters waaronder Calypso 1 en Movies 1 Amsterdam, Babylon 2 en Metropole 3 Den Haag, Pathé 7 Rotterdam.

Chasing Amy (Kevin Smith). Het derde deel van de Jerseytrilogie van Smith, die voorts zijn debuut 'Clerks' omvat en de komedie 'Mallrats'. Een stortvloed aan dialogen over liefde, seks, film, televisie en stripalbums begeleiden de moeizame romance tussen hetero Holden en lesbische Alyssa. In 7 theaters waaronder Cinecenter en Desmet Amsterdam, Lantaren/Venster Rotterdam, Springhaver Utrecht.

U.S. Marshalls (Stuart Baird). Een vervolg op 'The Fugitive', waarin Tommy Lee Jones opnieuw verbeten achter een ontsnapte gevangene aanzit, in dit geval Wesley Snipes die het hart steelt van niemand minder dan Irène Jacob, Kièslowski's ster. In 73 theaters waaronder Bellevue Cinerama, Cinema, City 1 Amsterdam, Pathé 8, Tuschinski 1 Den Haag, Lumière 1, Pathé 4 Rotterdam.

Marie baie des anges (Manuel Pradal). Indrukwekkend vormgegeven liefdesdrama over twee straatkinderen aan de zonovergoten Cote d'Azur. Een visueel krachtig debuut waarvan de inhoud geen gelijke tred houdt met de vorm. In 6 theaters waaronder Rialto Amsterdam, Haags Filmhuis, Lantaren/Venster Rotterdam.

Kleine Teun (Alex van Warmerdam). Noodlottig driehoeksdrama in de polder. Met de verfilming van zijn toneelstuk keert Van Warmerdam terug naar het huis clos van 'Abel'. Met Annet Malherbe, Ariane Schluter, Alex van Warmerdam. In 14 theaters waaronder Alfa 1, Kriterion 1 Amsterdam, Babylon 2 Den Haag, Cinerama 3 Rotterdam.

Left Luggage (Jeroen Krabbé). Ontroerend boek van Carl Friedman verzorgd verfilmd, maar iets te dik aangezet waardoor personages stereotiep worden. In 19 theaters waaronder Movies 3, De Uitkijk, Tuschinski 2 Amsterdam, Babylon 3, Metropole 5 Den Haag, Pathé 3 Rotterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden