Filmtips

Lallende Nixon

45 miljoen kijkers trok, in 1977, de interviewserie tussen de Britse talkshow-presentator David Frost en de drie jaar eerder afgetreden Amerikaanse president Richard Nixon. Scenarioschrijver Peter Morgan maakte van die historische vier gesprekken een toneelstuk over twee mannen die ieder op zoek gaan naar rehabilitatie, en die heel goed weten dat dat alleen kan ten koste van de ander. Het is een knap gestructureerd drama dat Morgan zelf omwerkte tot het scenario voor de film van Ron Howard, met dezelfde hoofdrolspelers, Michael Sheen als Frost, en Frank Langella als Nixon.


Frost is de uitgerangeerde presentator die met het interview zijn carrière wil redden. Nixon de gevallen politicus die, na het Watergate-schandaal, op zoek is naar eerherstel, en niet vies is van het geld dat hem geboden wordt om zich te laten interviewen.


Morgan volgt redelijk trouw de originele vraaggesprekken, maar veel van Frost/Nixon gaat ook over alle perikelen rond de interviews, zoals het getouwtrek om geld en het aftasten tussen beide kampen. Als het voor de spanningsboog of zeggingskracht beter uitkomt, buigen de makers de historische waarheid naar believen bij - want nee, in het echt belde een dronken Nixon niet 's nachts met Frost om hem lallend te vertellen hoeveel ze karakterologisch op elkaar lijken. Die aanpak, waarbij het overbrengen van emotie belangrijker is dan de exacte werkelijkheid, paste Morgan ook al succesvol toe bij eerdere films als The Queen (over Queen Elizabeth II, met Michael Sheen als Tony Blair) en The Last King of Scotland (over Idi Amin). En de film blijft spannend, ook al is de ontknoping natuurlijk al lang bekend.


------------------------


'Ik zal je felste tegenstander zijn. Want maar een van ons kan in de schijnwerpers staan'


Frank Langella als Richard Nixon waarschuwt David Frost.


------------------------


Frost/Nixon (Ron Howard, 2008)

BBC2, 22.45 uur - 00.40 uur.


Oeroeg

(Hans Hylkema, 1993) Vanwege het overlijden van Hella Haasse is de uitzending ingelast van Oeroeg, de film die is gebaseerd op het prozadebuut van Haasse uit 1948. Daarin beschreef ze de vriendschap tussen Johan, zoon van een Nederlandse plantage-eigenaar en de Indonesische Oeroeg, zoon van een opzichter. Als kinderen waren ze onafscheidelijk, maar wanneer Johan tijdens de politionele acties terugkeert, blijkt hoeveel er is veranderd. Rik Launspach kreeg een Gouden Kalf voor zijn rol.


Nederland 2, 23.10 uur - 01.05 uur.


Blood Diamond

(Edward Zwick, 2006) Leonardo di Caprio als diamantsmokkelaar in Sierra Leone in een film die het midden houdt tussen actiethriller en politiek pamflet. 'Bloeddiamanten' is de naam voor illegaal gedolven edelstenen, waarmee oorlogen in Afrika worden gefinancierd.


Veronica, 22.05 uur - 00.50 uur.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden