Filmtips

HANNEKE DE KLERCK

Gewetensconflict

Edward Norton speelt de twijfelende, sympathieke drugsdealer Montgomery (Monty) Brogan, uit de New Yorkse wijk Brooklyn. Hij is veroordeeld tot een gevangenisstraf van zeven jaar en heeft nog 24 uur voordat hij zich bij de politie moet melden. Zijn laatste uren in vrijheid brengt hij door met zijn beste vrienden (Philip Seymour Hoffman en Barry Pepper), met zijn vader en zijn vriendin, die hem misschien niet en misschien wel verraden heeft.

De film speelt zich af in een somber, kil en decadent New York dat zwaar getroffen is door de aanslagen van 11 september 2001, maar ook weer langzaam terugkeert naar normaliteit. Het idee dat alle New Yorkers sinds de aanslagen één zijn, houdt geen stand, maakt Monty duidelijk in een onverwachte scheldpartij aan het einde van de film.

Monty is de personificatie van het gewetensconflict dat de welvaart met zich mee heeft gebracht. Hij heeft zo verwoed op financieel gewin en status gejaagd dat hij het zicht op goed en kwaad uit het oog is verloren. Spike Lee geeft hem in The 25th Hour de kans na te denken over het leven dat hij óók had kunnen hebben: een bescheiden leven, maar wel gelukkig, met een huisje en een stel kinderen.

Regisseur Spike Lee stelt in zijn films nogal eens sociale misstanden aan de kaak, maar The 25th Hour is een grotendeels sereen drama. Opmerkelijk voor Lee is ook dat de meeste personages blank zijn en dat hij het script niet zelf schreef: hij baseerde zich op het boek van David Benioff die dat zelf tot een script bewerkte.

The 25th Hour (Spike Lee, 2002)

Nederland 3, 22.45-00.50 uur.

Finding Neverland

(Marc Forster, 2004) Johnny Depp en Kate Winslet spelen de hoofdrollen in een film gebaseerd op het leven van de schrijver J.M. Barrie en diens boek Peter Pan. Depp speelt een toneelschrijver zonder veel succes die een weduwe en haar vier zoontjes ontmoet. De fantasierijkste van hen, Peter, inspireert hem tot een meesterwerk. De schrijver vindt in de weduwe een grote liefde en verliest haar weer. Een beetje zoet is het wel.

Net 5, 20.30-22.35 uur.

Blood Work

(Clint Eastwood, 2002) Begin 70 was Clint Eastwood tijdens de opnamen van deze film, zijn 23ste als regisseur, en hij laat in Blood Work zien hoe ouderdom met gebreken komt. Hij speelt de oud-FBI-agent Terry McCaleb, die net een harttransplantatie heeft ondergaan. En hoewel zijn dokter het hem verbiedt, stort hij zich toch in een nieuwe zaak. Op verzoek van de zus van een vermoorde vrouw, die een ijzersterk argument heeft: zijn nieuwe hart komt van het slachtoffer. Onderhoudende film, zonder grote verrassingen.

Veronica,20.30-22.40 uur.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden