FILMTIPS

Tot en met donderdag het negende International Documentary Filmfestival Amsterdam. Meer dan tweehonderd documentaires in de Balie, Alfa, Calypso en het Nederlands Filmmuseum....

Amsterdam

Den Haag

In het Haags Filmhuis tot en met woensdag een uniek festival met 3-D films. Elke avond een driedimensionale film, te bekijken met speciale brilletjes. Onder meer 'It came from Outer Space' (Jack Arnold), 'House of Wax' (André de Toth) en vooral 'Dial M for Murder' van Alfred Hitchcock (vanavond tot en met dinsdag).

Rotterdam

In Lantaren/Venster zondag vanaf 14.00 uur in het kader van het festival De kracht van cultuur een marathonprogramma van vier documentaires: 'Tigrero - A Film that was never made' van Jim Jarmusch, 'Black Harvest', over de papoea's van Nieuw-Guinea, 'Haiti - Untitled' van Jorgen Leth en '89MM From Europe', over een station tussen Polen en Rusland.

Utrecht

In cultuurcentrum Ekko vanavond vanaf 21.00 uur de dertiende ZwelgFilmAvond, met een 'prikkelend audioviosueel' programma. Onder meer de documentaire 'The 17th March' van Nathalie Alonso Casale en 'Da Silva' van Mirjam Kruishoop.

In meerdere steden

In de Gelderse Filmtheaters een retrospectief van films met Harvey Keitel.

Films van Michelangelo Antonioni in het retrospectief 'Il Cinema di Michelangelo Antonioni'.

In de reeks klassiekers Les films du Paradis deze week onder meer 'Mamma Roma' (Pasolini) in Rialto Amsterdam, 'West Side Story' (Wise) in Filmhuis Arnhem, 'De kleur van de granaatappel' (Paradjanov) in Chassé Breda, 'Otto e Mezzo' (Fellini) in Lumen Delft, 'Chinatown' (Polanski) in De Keizer te Deventer, 'Ik wandel door Moskou' (Danelija) in het Haags Filmhuis, 'Drama delle gelosia' (Scola) in Plaza Futura Eindhoven, 'Novecento' (Bertolucci) in Liga '68 Groningen, 'Kwaidan' (Kobayashi) in Cinemariënburg Nijmegen, 'Il gattopardo' (Visconti) in Lantaren/Venster Rotterdam.

All Things Fair (Bo Widerberg). Onevenwichtig, maar stemmig en realistische liefdesverhaal over een jongen en zijn lerares. In vijf theaters, waaronder Cinecenter Amsterdam, Lantaren/Venster Rotterdam.

Like Grains of Sand (Ryosuke Hashiguchi). Indrukwekkend, gestileerd drama over de seksuele bewustwording van drie Japanse middelbare scholieren, van de enige Japaanse regisseur die openlijk voor zijn homoseksualiteit uitkomt. Rialto Amsterdam, Lanateren/Venster Rotterdam, Cinemariënburg Nijmegen.

Fargo (Ethan en Joel Coen). Perfect geschreven en gespeelde zwart humoristisch thriller over een slimme ontvoering die uitloopt op een bloedbad. In acht theaters, waaronder Alhambra 1 en Movies 2 Amsterdam.

Breaking the Waves (Lars von Trier). Hartverscheurend melodrama in een Schotse kustplaats. Grillige Deense regisseur speelt met emoties in verhaal van onvoorwaardelijke liefde. In elf theaters, waaronder Desmet Amsterdam, Lantaren/Venster Rotterdam.

Blind Date (Theo van Gogh). Een echtpaar ontmoet elkaar, drie jaar na de dood van hun dochtertje, via contactadvertenties. Schrijnende relatiefilm, verteld vanuit het dagboek van het dode dochtertje. In De Lieve Vrouw Amersfoort, Camera 3 Groningen, De Luxe Schagen, Springhaver 2 Utrecht.

Naar de klote! (Ian Kerkhof). De Kerkhofs eerste commerciële speelfilm geeft van binnenuit een kijk op de housescène in de Randstad. In 33 theaters, waaronder City 1 en Tuschinksi 3 Amsterdam, Tuschinski 4 Den Haag, Corso en Pathé 2 Rotterdam.

Sleepers (Barry Levinson). In Verenigde Staten zeer succesvolle film over gerechtvaardigde wraak, met Robert De Niro, Dustin Hoffman en Brad Pitt. Jongemannen herkennen sadistische bewaker van jeugdgevangenis en nemen wraak. Pater De Niro beschermt hen door te liegen. In 50 theaters, waaronder City 1 en Kriterion 1 Amsterdam, Tuschinksi 2 Den Haag, Lumière 4 Rotterdam en Pathé 5 Rotterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden