FILMTIPS

Amsterdam..

Brabant

In twaalf Brabantse filmhuizen tot 10 november Nieuwe Grenzen, Nieuwe Beelden, een programma van films uit voormalige Sovjet-republieken. Een roulerend pakket van negentien recente films, deze week in Cinema Paradiso Bergen op Zoom, Luxor Gemert, Filmtheater Oosterhout, De Groene Engel in Oss, Paradiso Roosendaal en Louis Tilburg.

In verschillende steden

In zeven steden van 1 tot en met 18 november een Frans Film Festival met een groot aantal korte en lange Franstalige films uit Frankrijk, België, Zwitserland en Canada. Sommigen waren al in Nederland te zien (zoals de openingsfilm 'La vie révée des anges' van Erick Zonca), anderen zullen later in première gaan, zoals 'Sombre' van Philippe Grandrieux en 'Ça commence aujourd'hui' van Bertrand Tavernier.

De Stilte (Mohsen Makhmalbaf). Fraai ogend verhaal over een blind jongetje dat de wereld ontdekt met zijn oren. Zonder knievallen of luide knallen. Rialto Amsterdam, Haags Filmhuis, 't Hoogt Utrecht.

Seul contre tous (Gaspar Noé). Indringend, met grove middelen geschetst portret van een maatschappelijk ontspoorde slager met kortsluiting in zijn hoofd, die alleen geluk kan vinden bij zijn autistische dochter. Rialto Amsterdam en Cinemariënburg Nijmegen.

The Blair Witch Project (Daniel Myrick en Eduardo Sanchez). Goed gemaakte pseudo-documentaire over drie door een bos dolende studenten, waarin opnamen van digitale HI8-camera handig gemengd zijn met videobeelden. Big Brother in het klein en intensiever dan bij Veronica, al is het verschijnsel pseudo-documentaire niet nieuw en zijn er inventievere verhalen bedacht. Minder eng dan voorspeld. In 40 theaters, waaronder Cinecenter, Calypso 1, Cinecenter en Kriterion 2 Amsterdam, Haags Filmhuis en Metropol Den Haag, Pathé 4 en Lumière 2 Rotterdam.

Star Wars: The Phantom Menace (George Lucas). In prequel van de drie voorgaande delen doen de met computers gemaakte bewoners van het sterrenstelsel niet onder voor echte acteurs. Lucas' werk steunt niet op het povere scenario, maar moet het hebben van de sublieme techniek. In 101 theaters, waaronder City 2, Cinema 1 en Tuschinski 3 Amsterdam, Tuschinski 1 Den Haag, Pathé 1, Cinerama 1 en Lumière 1 Rotterdam.

Los amantes del Círculo Polar (Julio Medem). Een film als een palindroom. Medem mengt een berekenend spel met de ontroerende geschiedenis van een tragische liefde. Zelden gaat dit samen. Hier wel. In tien theaters, waaronder The Movies en Rialto Amsterdam, Haags Filmhuis en Lantaren/Venster Rotterdam.

After Life (Kore-eda Hirokazu). Beeldschone droomvertelling over bedrijf waar aan kersverse doden wordt gevraagd hun dierbaarste herinnering te vertellen. Daarvan wordt een film gemaakt en de herinnering wordt meegenomen naar de eeuwigheid. Rialto Amsterdam, Haags filmhuis, Cinemariënburg Nijmegen.

Beshkempir (Aktan Abdikalikov). Juweeltje uit onbekend Kirgizië over manwording van jongen die als baby werd geadopteerd. Dat de regisseur een opleiding genoot aan kunstacademie is te merken aan zijn prachtige visuele stijl. 't Hoogt Utrecht, Filmhuis Arnhem, De Lieve Vrouwe Amersfoort, Louis Tilburg, Filmtheater Oosterhout.

Festen (Thomas Vinterberg). Hoe een familiefeest genadeloos uit de hand loopt. Grootste kracht van dit psychologische drama is het ensemblewerk van een groep topacteurs. Het gebruik van de digitale camera draagt bij tot de indringende realistische sfeer. The Movies 3 Amsterdam, Liga'68 Groningen, Cinemariënburg Nijmegen, 't Hoogt Utrecht.

Dis-moi que je rêve (Claude Mouriéras). Menselijke drama's met bittere ondertonen, wars van commerciële gladheid. Mouriéras laat de personages zichzelf zijn in een kleine, originele, warme film. Rialto Amsterdam, 't Hoogt Utrecht, Haags Filmhuis en Poelstraat Groningen.

Os mutantes (Teresa Villaverde). Imponerend rauw portret van Portugese zwerfkinderen leidde in Portugal tot kamervragen. Het is dan ook een film als een mokerslag. Rialto Amsterdam.

Deconstructing Harry (Woody Allen). Een stortvloed aan flauwiteiten, harde grappen en sterren in het geestige portret van een geblokkeerde schrijver die het verschil tussen fictie en werkelijkheid niet meer weet. In De Uitkijk en The Movies Amsterdam, Babylon 2 Den Haag, Poelestraat Groningen, Scala Nijmegen, Filmhuis Delft.

Happiness (Todd Solondz). Geluk is ver te zoeken in verhaal vol klein en groot leed, genadeloos verzameld in pijnlijke maar ook grappige en indringende film. Acht theaters, waaronder Cinecenter en The Movies Amsterdam.

De Appel (Samira Makhmalbaf). Vertelling over kinderen die 11 jaar zijn opgesloten door hun oude vader en blinde moeder. Imponerend debuut van de dochter van Mohse Makhmalbaf. Filmhuis Hoorn, Fraterhuis Zwolle, Filmhuis Purmerend.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden