FILMTIPS

In het Goethe Institut vrijdag om 16 uur een vertoning van 'Die Dreigroschenoper' van Bertolt Brecht in de verfilming van Georg Wilhelm Pabst....

Amsterdam

Nijmegen

In Cinemariënburg vanavond om 22 uur Eraserhead van David Lynch met live een nieuwe soundtrack door dj Steve Green.

Rotterdam

Alle aandacht voor het 27ste International Film Festival Rotterdam, tot en met zondag 8 februari. Enkele speciale evenementen:

In V2, Eendrachtsstraat, tot en met 7 februari van 10 tot 22 uur de tentoonstelling Cinema without Walls, met interactieve films en video-installaties van Michael Naimark, Diller & Scofidio en Toni Dove.

De hele week Muziek en Film Events. Vanavond 22.30 uur in Lantaren 1 de beeld- en geluidscollage Dial H.I.S.T.O.R.Y van David Shea.

Vrijdag om 20 uur in Luxor de electronische soundtrack van Pierre Henry bij Dziga Vertovs Man with the Camera.

Zaterdag om 22 uur in de Schouwburg een talkshow met voorstelling van de Nederlandse filmmakers Frank Scheffer, Alexander Oey, Rob Schröder, Joost Rekveld en Ian Kerkhof met een film- en muziekproject van David Troop en DJ Spooky.

Maandag om 20 uur in Lantaren DJ Spooky met een voorstelling van een surrealistisch project door Harry Smith.

Woensdag om 24 uur in de Schouwburg Bengaalse films met Aziatische rappers.

In museum Boijmans Van Beuningen vanaf zaterdag enkele speciale installaties in het kader van het festival, van Steve McQueen, Lidwien van de Ven en Edwin Carels.

In de benedenfoyer van Pathé gedurende het hele festival een Medialab, een digitale speelplaats waar iedereen kan experimenteren.

Enkele lezingen: vanavond om 20 uur in Pathé 6 het Amerikaanse kunstenaarsduo Diller & Scofidio; vrijdag om14 uur in Lantaren 1 een presentatie van Tony Oursler met de cd-rom 'Fantastic Prayers'; zondag om 13.15 uur in Lantaren 1 makers van installaties, zoals Michael Naimark, Glorianna Davenport en Simon Prey. Maandag om19.30 uur in Witte de With de Serge Daney-lezing door filmtheoreticus Peter Woolen.

Lezingen over vooral de nieuwe media en (film)kunst: onder meer vrijdag om 16.15 uur in Lantaren 1 (Ian Kerkhof, Johan van der Keuken, Jon Jost en anderen), vrijdag om 22.15 uur in Pathé 6 (Steven Johnson en Janet Murray), zaterdag 15.45 uur in Lantaren 1 (o.a. John Wyver en Dirk de Wit), zondag om 17.00 uur in Witte de With (o.a. Michael Nash).

Zondag vanaf 16.30 uur A Day and Night at the Rex. Films en performances in de sexbioscoop Rex, met onder meer Maria Beatty, Ron Athey en Alex Schaub.

In verschillende steden

The English Patient (Anthony Minghella). Nogal fragmentarisch gestructureerd epos naar het boek van Michael Ondaatje. Winnaar van negen Oscars, waaronder die voor de beste film. Beste film van 1997 volgens lezers van de Volkskrant. In Chassé Breda, Plaza Futura Eindhoven, Cinemariënburg Nijmegen, Springhaver Utrecht, Hofplein Veenendaal.

Karakter (Mike van Diem). Regisseur Van Diem pakt Bordewijks roman 'van vader en zoon' aan als een gekostumeerde en knap vertelde thriller. Beste Nederlandse film van 1997 volgens de lezers-enquête van de Volkskrant. In Chassé Breda, Filmhuis Gouda, Filmtheater Hilversum, Cinemariënburg Nijmegen, City Schijndel, Movies Utrecht.

Titanic (James Cameron). Grootscheepse verfilming van de ondergang van het luxe schip Titanic. Met Lenorado DiCaprio en Kate Winslet die in herinnering hun passie opnieuw beleven, en een schitterend geënsceneerde ondergang. In 105 theaters, waaronder Tuschinski 1 en Cinema 1 Amsterdam, Tuschinski 1, Metropole 1 en Babylon 1 Den Haag, Lumière 2 en Imax Rotterdam.

Y aura-t-il la Neige à Noël? (Sandrine Veysset). Prachtig, ontroerend, bitterzoet kerstverhaal rond een vrouw die met haar kinderen op een boerderij woont. Vader komt af en toe langs, maar heeft een ander gezin. In zeven theaters, waaronder Desmet Amsterdam, Haags Filmhuis.

Prisoner of the Mountains (Sergei Bodrov). Op Tolstoi gebaseerd anti-oorlogsdrama over twee gijzelaars van een Tsjetsjeense vader die zijn door Russen gevangen zoon terug wil. De Lieve Vrouw Amersfoort.

Lagrimas Negras (Sonia Herman Dolz). Sprankelende documentaire over Cubaanse band La Vieja Trova Santiaguera, bestaande uit vijf oude, maar vitale muzikanten. Cinecenter Amsterdam, Filmhuis Arnhem, Chassé Breda, Springhaver Utrecht.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden