FILMTIPS

In het Nederlands Filmmuseum elke avond tot en met woensdag om 20.30 uur Bet naar de Olympiade, een stomme film uit 1928, sprekend en zingend begeleid door Jet Pit....

Amsterdam

Den Haag

Tot en met zaterdag om 21.45 uur films over Parijs van Dominique Rimbault, René Clair en Nicole Védrè. Van zondag tot en met woensdag om 21.45 uur 'Paris was a Woman' van Greta Schiller.

Rotterdam

In De Unie vrijdag om 20.30 uur nieuw werk van Rotterdamse film- en videomakers. Onder meer 'Rotterdamse vrouwen in de wederopbouw' van Edith Zuiderent, 'Jean They destroyed all the Roses' van Jan Louter en 'Magnitogorsk' van Pieter Jan Smit.

In Popular maandag 21.30 uur de cultfilm 'Metalskin' van David en Albert Maysles.

Utrecht

Tot en met 15 januari in de foyer van het City/Movies theater een expositie over de geschiedenis van Utrechtse bioscopen. Tevens foto's die Arne Zuidhoek tijdens de Cinemanifestatie in 1967 maakte.

In meerdere plaatsen

Op het Kunstkanaal zeven internationaal onderscheiden Nederlandse films: 'Spiegel van Holland' (Bert Haanstra), 'De werkelijkheid van Karel Appel' (Jan Vrijman), 'Oh my Darling' (Börge Ring), 'Te land, ter zee en in de lucht' (Paul Driesen), 'Pas a Deux' (Gerrit van Dijk en Monique Renault), 'Memorias sin Batallas y otros muertos' (Nathaly Alonso Casale) en 'One Way Wicket to Oblivion' (Colette Bothof). In Amsterdam, Hilversum, Rotterdam, Utrecht.

In de serie filmklassiekers Les films du paradis deze week onder meer 'Ik wandel door Moskou' (Georgi Danelija) in Rialto Amsterdam, 'Mamma Roma' (Pier Paolo Passolini) in filmhuis Arnhem, 'Trial on the Road' (Alekseji German) in Chassé Breda en Plaza Futura Eindhoven, 'Vrouw in het zand' (Hiroshi Teshigahara) in Lumen Delft, 'Manhattan' (Woody Allen) in de Harmonie Leeuwarden, 'Otto e Mezzo' (Federico Fellini) in het Haags filmhuis, 'La femme de l'aviateur' (Eric Rohmer) in Liga'68 Groningen, 'De grote stilte' (Ingmar Bergman) in Cinemariënburg Nijmegen, 'Hamlet' (Grigori Kozintshev) in Lantaren/Venster Rotterdam.

De avonturen van Pinokkio (Steve Barron). Gespeelde versie van bekend verhaal van Carlo Collodi, met Martin Landau als poppenmaker Geppetto. Energiek, met een prettig soort kitsch. Engelse en Nederlandse versie in vele theaters.

Les afinités électives (Paolo en Vittorio Taviani). Goethes 'Die Wahlverwandschaften' verteld als een romantisch noodlotssprookje met de mooie natuur als metafoor voor vier mensen die elkaar en zichzelf kapot maken door egoïsme en ijdelheid. Rialto Amsterdam, Haags filmhuis, Lantaren/Venster Rotterdam en Cinemariënburg Nijmegen.

Breaking the Waves (Lars von Trier). Hartverscheurend melodrama in een Schotse kustplaats. Grillige Deense regisseur speelt met emoties in verhaal van onvoorwaardelijke liefde. Bekroond met de Europese filmprijs Felix. In elf theaters, waaronder Alhambra en Desmet Amsterdam.

Secrets and Lies (Mike Leigh). Zwarte vrouw zegt kind te zijn van blanke fabrieksarbeidster en vele maskers vallen af in mooi gespeeld portret van de Engelse werkende klasse. Winnaar Gouden Palm in Cannes. In twintig theaters, waaronder Alfa 1, Movies 1 en Uitkijk Amnsterdam, Babylon 3 en Metropole 1 Den Haag, Lantaren/Venster 1 Rotterdam.

Fargo (Ethan en Joel Coen). Perfect geschreven en gespeelde zwart humoristisch thriller over een slimme ontvoering die uitloopt op een bloedbad. In zes theaters, waaronder Alhambra 2 en Movies 2 Amsterdam.

Sleepers (Barry Levinson). Jongemannen herkennen sadistische bewaker van jeugdgevangenis en nemen wraak. Pater De Niro beschermt hen door te liegen. Met ook Dustin Hoffman en Brad Pitt. In 49 theaters, waaronder Calypso 1 en Kriterion 1 Amsterdam, Tuschinksi 5 Den Haag, Pathé 4 Rotterdam.

Lang leve de koningin (Esmé Lammers). Nederlandse kandidaat voor de Oscar, deze originele jeugdfilm over een meisje dat leert schaken én haar vader kennen. In acht theaters, waaronder Tuschinski 5 Amsterdam, Calypso 3 Rotterdam.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.