Filmtips

BART KOETSENRUIJTER

Liefdesgeschiedenis

Ze is voor een filmmaker nog betrekkelijk jong, de in 1976 geboren Duitse Maren Ade. En ze heeft pas een klein oeuvre op haar naam staan. Twee films welgeteld. Maar zeker haar laatste, Alle Anderen, is een opvallend volwassen film. Met een bijna Bergmaniaanse volwassenheid ontleedt Maren Ade de liefdesrelatie tussen twee twintigers. Of beter: fileert. En nog opvallender: ze heeft daarvoor geen grote gebaren, geen grote woorden nodig. Gitti (Birgit Minichmayr, die voor haar rol in Berlijn een Zilveren Beer won) en Chris (Lars Eidinger) verblijven in het luxe zomerhuis van zijn ouders op Sardinië. Ze betasten elkaar, letterlijk en figuurlijk - het wordt niet duidelijk gemaakt, maar waarschijnlijk zijn ze voor het eerst samen. Ze praten en doen zoals geliefden praten en doen als ze zich onbespied wanen. En bijna ongemerkt, deels door externe omstandigheden, verandert de verliefdheid van aard en veranderen de twee geliefden mee. Ade zit ze daarbij dicht op de huid, maar stuurt de kijker in het geheel niet. Die mag de conclusies helemaal zelf trekken, misschien wel op basis van het verloop van zijn eigen liefdesrelatie. Waarschijnlijk niet voor iedereen een geruststellende film.

Jong en gelauwerd.

De Duitse filmmaakster Maren Ade debuteerde in 2003 op 27-jarige leeftijd met Der Wald vor lauter Bäumen. Het leverde haar onder meer in 2005 op het Sundance Film Festival de Speciale Juryprijs op. Voor de opvolger nam ze uitgebreid de tijd. Niet zonder resultaat. Het relatiedrama Alle Anderen was in 2009 op het festival van Berlijn genomineerd voor de hoofdprijs en won de Grote Juryprijs.

Alle Anderen (Maren Ade, 2009)

ARD, 22.45-00.40 uur.

l'Enfer

(Claude Chabrol, 1994) Een typische Chabrol-thriller, gemaakt in de nadagen van zijn carrière. Emmanuelle Béart en François Cluzet spelen een weinig gezellig echtpaar dat een hotel bestiert. Zij wordt gek van zijn paranoia. Ze besluit zelfs de deur niet meer uit te gaan. Maar hij, jaloers in elke vezel, is al niet meer te redden. Kenners van Chabrols oeuvre weten welke kant het dan opgaat.

Arte, 20.40-22.20 uur.

Bungalow

(Ulrich Köhler, 2002) Sterke film in de reeks Das Kleine Fernsehspiel. Net als Alle Anderen (zie hierboven) is het een film van een maker afkomstig van de zogeheten Berlijnse school, die inmiddels niet alleen bestaat uit leerlingen van de Berlijnse filmopleiding (zoals Ulrich Köhler), maar ook van die in München (zoals Maren Ade). Toevallig is ook Bungalow een film waarin ogenschijnlijk weinig gebeurt in en rond een vakantiehuis in een zonnig oord. Daar bezoekt een jongen, min of meer op de vlucht omdat hij gedeserteerd is uit het Duitse leger, zijn broer en diens vriendin.

ZDF, 00.00-01.20 uur.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden