Filmtips

IJzersterke thriller

'In de dertig jaar onder de Borgia's hadden ze in Italië oorlog, terreur, moorden en bloedvergieten, maar ze brachten Michelangelo, Leonardo da Vinci en de Renaissance voort. In Zwitserland hadden ze broederliefde, vijfhonderd jaar democratie en vrede, en wat leverde dat op? De koekoeksklok.' De uitspraak van Orson Welles in de klassieke reuzenradscène in The Third Man is wereldberoemd. Met deze woorden verdedigt het door Welles gespeelde personage Harry Lime in de door Graham Greene geschreven thriller zijn immorele gedrag.


-----------------------------------------------------------------


Toen Orson Welles op de set van 'The Third Man' in Wenen arriveerde weigerde hij om in de riolen van die stad te spelen. Om de beroemde scènes alsnog op te nemen werden in een Britse opname-studio replica's van de riolen gebouwd.

-----------------------------------------------------------------


Het was een geïmproviseerde monoloog die Welles de rest van zijn leven zou blijven achtervolgen. Telkens opnieuw ontving hij brieven van lieden die hem erop attendeerden dat de koekoeksklok geen Zwitserse, maar een Duitse uitvinding is. The Third Man is een uitzonderlijk sterke thriller, die zich afspeelt in het na-oorlogse Wenen. Gefilmd in contrastrijk, wonderschoon zwart-wit, met veelvuldig gebruik van de 'Dutch Angle', waarin de camera voortdurend in een desoriënterende schuine hoek staat.


The Third Man (Carol Reed, 1949)

ARD, 0.20-2.00 uur.


The White Countess

(James Ivory, 2005) Terwijl medio 2005 in Londen de laatste hand werd gelegd aan The White Countess overleed Ismail Merchant, de vermaarde Indiase filmproducent die sinds 1961 een vast duo vormde met de Amerikaanse regisseur James Ivory. Samen maakten ze onder meer A Room With a View (1986), Howard's End (1992) en The Remains of the Day (1993); over het algemeen chique, ietwat afstandelijke kostuumdrama's. Merchants zwanenzang past braaf in dat rijtje. Het verhaal over een affaire tussen een blinde Amerikaanse diplomaat (Ralph Fiennes) en een Russische vluchtelinge (Natasha Richardson) in het Shanghai van de jaren dertig ontbeert tempo, maar oogt van begin tot eind uiterst verzorgd. Het oorspronkelijke scenario werd geschreven door de Japanse auteur Kazuo Ishiguro wiens literaire werk (waaronder ook The Remains of the Day) eerder is verfilmd.


RTL 8, 20.30-23.10 uur.


Disgrace

(Steve Jacobs, 2008) Eén keer eerder regisseerde de Amerikaanse acteur Steve Jacobs een film, maar zijn La Spagnola uit 2001 werd door weinigen gezien. Met de weerbarstige Coetzee-verfilming Disgrace schoot hij vol in de roos. Als een bijna letterlijke verbeelding van het boek In Ongenade van de Zuid-Afrikaanse Nobelprijswinnaar, doet Disgrace niet aan pleasen. John Malkovich is perfect gecast als de eveneens Zuid-Afrikaanse professor Lurie - een zeldzaam onsympathieke man, in een film die zich niet gemakkelijk prijsgeeft, maar wel lang door blijft gisten in het hoofd.


WDR, 23.15-1.05 uur.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden