FILMTIPS

Naar aanleiding van 50 jaar COC deze maand in Desmet Amsterdam een serie films over homo-activisme en coming out. Zaterdag om 00.15 uur en zondag om 16.15 uur van de makers van The Celluloid Closet de schitterende met een Oscar bekroonde politieke documentaire 'The Times of Harvey Milk'....

Amsterdam

Den Haag

Tot en met 13 november presenteert het Haags Filmhuis i.s.m. Stroom/HCBK nog het programma rond door Saul en Elaine Bass vormgegeven filmtitels. Te zien zijn een compilatie van door hen gemaakte titelsequenties, enkele films waaraan hij meewerkte en door hem geregisseerde films. Vertoond worden o.a. 'West Side Story', 'The Seven Year Itch', 'Walk on the Wild Side'.

In Cultureel Centrum 't Paard in Den Haag is nog tot en met zaterdag het retrospectief Leni Riefenstahl - de macht van het beeld te zien, met o.a. haar debuut 'Das blaue Licht' uit 1932 en het in 1954 uitgebrachte 'Tiefland', eveneens een 'bergfilm' over het leven in de vrije natuur.

In meerdere theaters

Vanaf 7 november gaat in verschillende filmtheaters het landelijke filmfestival Il Cinema di Michelangelo Antonioni van start. Dit retrospectief omvat alle lange films en zes korte films en wordt t/m eind maart in vijftien theaters vertoond. Te zien zijn o.a. 'L'Avventura', 'La Notte' en Antonioni's eerste kleurenfilm 'Il Deserto Rosso'. In Lantaren/Venster Rotterdam, Cinemariënburg Nijmegen, Filmhuis Arnhem, Haags Filmhuis en Kriterion Amsterdam.

Het Noordelijk Film Festival is dit jaar een gezamenlijke onderneming van Friesland en Groningen. Het programma omvat premières, zoals de Gouden Palm-winnaar 'Secrets & Lies' van Mike Leigh, recente Scandinavische films, een retrospectief van Jim Jarmusch en een eerbetoon aan George Méliès. Te zien in Leeuwarden van 8 t/m 10 november en in Groningen van 13 t/m 17 november.

Filmhuis Arnhem en Cinemariënburg Nijmegen brengen van 7 t/m 10 november de tweede editie van 'Halte Europa', een gevarieerd festival rond de Europese kwaliteitscinema met voorpremières en recente producties van hedendaagse Europese (ook Nederlandse) filmmakers.

Zero Kelvin (Hans Petter Moland). Een dichter uit Oslo met liefdesverdriet voegt zich anno 1925 bij een jachtexpeditie in het barre Groenland. Daar ontwikkelt zich een ijzige western met een brute jager. In Kriterion Amsterdam, Haags Filmhuis, Cinecitta Tilburg, 't Hoogt Utrecht, Movie W. Wageningen.

Welcome to the Dollhouse (Ted Solondz). Bittere, originele komedie over een lelijk meisje (met een lelijk karakter) dat de verschrikkingen van de puberteit op haar omgeving afreageert. In Cinecenter Amsterdam en Plaza Futura Eindhoven.

Flirting with Disaster (David O.Russell). Hilarische komedie over een neurotische New Yorker, die op zoek gaat naar zijn biologische ouders. In de stijl van Woody Allen, met veel bizarre personages, ondermeer gespeeld door Mary Tyler Moore, George Segal en Lily Tomlin. In acht theaters, waaronder Alfa 2 Amsterdam, Babylon 1 Den Haag, Calypso 1 Rotterdam.

Fargo (Ethan en Joel Coen). Perfect geschreven en gespeelde zwart humoristisch thriller over een ontvoering die uitloopt op een bloedbad. In tien theaters, waaronder Alfa 1 en Movies 1 Amsterdam, Babylon 1 Den Haag, Calypso 2 Rotterdam.

On the Beat (Ning Ying). Scherp portret van de politie in Peking, die in het huidige China veel van zijn gezag verliest. In Rialto Amsterdam en 't Hoogt Utrecht.

Chacun cherche son chat (Cédric Klapisch). Charmante vrije film over een meisje dat haar kat kwijt is en ontdekt dat er nog meer mensen in haar Parijse buurt wonen. In acht theaters, waaronder de Uitkijk en Rialto Amsterdam, Haags Filmhuis en Lantaren/Venster Rotterdam.

Amsterdam Global Village (Johan van der Keuken). Fraai intuïtief portret van Amsterdam, door Johan van der Keuken gezien als een multicultureel werelddorp. Alfa Amsterdam, 't Hoogt Utrecht, Chassé Breda.

Lap rouge (Boudewijn Crijns). Intrigerende fictieve documentaire over een dame die met haar twee oudere zoons een merkwaardige familie in Frankrijk vormt. Kriterion Amsterdam, Haags filmhuis.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden