FILMTIPS

Amsterdam..

Tot en met 11 april elke avond om 19 en 21.30 uur (zondags ook 15 uur) in het Filmmuseum een film van Fons Rademakers, die vorig jaar 80 werd. Verschillende films zijn speciaal gerestaureerd. Vanavond Rademakers' debuut 'Dorp aan de rivier' uit 1958, bekroond met een Oscarnominatie.

In de Balie vrijdag en zaterdag 21.30 uur uur 'The Hot Spot', de erotisch geladen film noir van Dennis Hopper uit 1990 en interessanter dan zijn werk in het Stedelijk.

Ook in de Balie vanaf woensdagavond het vierde Amnesty International Filmfestival, met vijftig films die iets met mensenrechten te maken hebben. Het festival wordt geopend met 'La historia oficial' van Luis Puenzo. Negen films dingen mee naar een prijs van 10 duizend gulden.

In de documentairesalon van Rialto zaterdag om 16.15 uur Hollandse Helden van Paul Cohen en Martijn van Halen, die na afloop worden geïnterviewd.

In verschillende steden

Een tijd voor dronken paarden (Bahman Ghobadi). Gloedvolle Iraanse vertelling over weeskinderen in het grensgebied met Irak, waar ezels dronken worden gevoerd om tegen de kou te kunnen maar ook ruimte is voor een kus op de wang. Zeven zalen, waaronder The Movies en Rialto Amsterdam, Haags Filmhuis en Lantaren/Venster Rotterdam.

Traffic (Steven Soderbergh). Ambitieuze film over de 'War on Drugs' rond de Amerikaans-Mexicaanse grens. Drie verhaallijnen door elkaar, van wisselende kwaliteit, maar wel goed voor vijf Oscarnominaties. In 45 zalen, waaronder Calypso 1, Arena 4, De Munt 1, City 2 Amsterdam, Metropole 1, Buitenhof 5 Den Haag en Cinerama 2, Lumière 2, Pathé 4 Rotterdam.

In The Mood For Love (Wong Kar-wai). De Aziatische sterren Maggie Cheung en Tony Leung samen als buren wier partners vaak afwezig zijn, en een relatie blijken te hebben. Ze beloven 'nooit als zij' te worden, zodat hun prachtig gefilmde liefde nimmer wordt geconsumeerd. In tien zalen, waaronder Tuschinski Arthouse, The Movies Amsterdam, Babylon Den Haag, Cinerama Rotterdam.

Le goût des autres (Agnès Jaoui). Subtiel ensemblespel in een verhaal van mensen die elkaar toevallig ontmoeten, iets met elkaar krijgen, weer uit elkaar gaan, en doorcirkelen in hun eigen kringloop. Het Ketelhuis Amsterdam, Babylon Den Haag, Cine K Maasticht.

Hannibal (Ridley Scott). Tien jaar na 'The Silence of the Lambs' een nieuwe confrontatie tussen FBI-agent Clarisse Starling en de briljante kannibaal Hannibal Lecter, die inmiddels als curator in Florence woont. Niet zo ijzingwekkend, maar toch een goed gemaakte aanloop tot een derde deel, waarin Hannibal en Claire elkaar eindelijk eens opeten van liefde. In 98 zalen, waaronder 14, Bellevue Cinerama en De Munt 3 Amsterdam, Tuschinski 2 Den Haag, Pathé 1 en 6 en Lumière 1 Rotterdam.

The Circle (Jafar Panahi). Ontluisternd portret van de Iraanse vrouw. Een verhaal van uitzichtloosheid en verdriet, waarbij de cirkel van de titel en de vertelstructuur werkt als een wurgslang. Rialto en Filmmusem Amsterdam, Haags filmhuis, Lantaren/Venster Rotterdam, Poelestraat Groningen, Lux Nijmegen.

Met grote blijdschap (Lodewijk Crijns). Twee broers zien elkaar na vijftien jaar terug in een afgelegen hoeve in de Belgische Ardennen. Een familiegeheim wordt stukje bij beetje ontrafeld in spannend, op een thriller lijkend en ijzersterk gespeeld familiedrama. Ketelhuis Amsterdam, Plaza Futura Eindhoven, Filmhuis Leeuwarden, Lux Nijmegen, Springhaver Utrecht.

Code inconnu (Michael Haneke). Ontregelende film over moderne leven in Parijs, waar spraakverwarringen en vooroordelen het zicht op de werkelijkheid ontnemen. Rialto Amsterdam, Haags Filmhuis, Lux Nijmegen, Lantaren/Venster Rotterdam, 't Hoogt Utrecht, Chassé Breda.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden