FILMTIPS

AMSTERDAM..

In de Balie vrijdag 21.30 uur Space is the Place, een programma over de wisselwerking tussen science-fiction en popcultuur, met videoclips en beelden uit klassieke science-fiction.

In Tuschinski zondag 10.30 uur Nostalgie in Tuschinksi, met 'Pygmalion', met onder meer Lily Bouwmeester en Wim Kan, en een nostalgisch voorprogramma.

In het Ketelhuis tijdens het Nederlands Filmfestival om 18.00 en 22.00 uur en in het weekeinde ook 24.00 uur een selectie uit het festivalprogramma. Onder meer een aantal geruchtmakende films, zoals 'Blue Movie' (vrijdag 24.00 uur), 'Pruimenbloesem' (zaterdag 24.00 uur), 'Luger' (maandag 20.00 uur), 'Spetters' (dinsdag 20.00 uur) en 'De mantel der liefde' (woensdag 20.00 uur).

In Rialto zondag 13.00 uur een Japanse middag, met 'After Life' en 'Maboroshi', beide van Kore-eda Hirokazu.

UTRECHT

Vanavond wordt om 20.00 uur op de Neude het Grand Theatre Cinema Boulevard geopend, een in klassieke Jugendstil ingericht theater waar elke dag onder meer een topper te zien is uit de verkiezing Beste Nederlandse Film van de Eeuw.

Elke dag tijdens het Nederlands Filmfestival twee talk shows in het Grolsch Festival Paviljoen: om 12.00 uur met Jan Heijs, om 22.30 uur met Philip Freriks. Een selectie: vrijdag 22.00 uur Matthijs van Heijningen, winnaar Cultuurprijs, en Jos de Putter. Zaterdag 22.00 uur cast en crew van Turks Fruit, Jan Wolkers, Frans Weisz, Johanna ter Steege. Dinsdag 22.00 uur Dorna X. de Rouveroy, Sylvia Kristel, Ellen ten Damme. Woensdag 22.00 uur de winnaars van Gouden Kalveren voor tv-drama, bekendmaking Gouden Kalf-nominaties en discussie daarover met recensenten.

Enkele andere specialiteiten tijdens het festival. Vandaag en vrijdag een tweedaags seminar over de verschillende facetten van het camerawerk. Zaterdag om 16.00 uur uitreiking van de Gouden Kalf Vakprijs Camera. In Grand Theatre Cinema Boulevard vrijdag om 20.00 uur nog een talkshow rond Matthijs van Heijningen, dit keer met Jacques Goderie. In Ottone vrijdag om 15.00 uur een forum over auteursrecht. De hele vrijdag vertoning van studentenfilms en uitreiking van verschillende studentenfilmprijzen. Dinsdag bekroonde opdrachtfilms, om 13.00 uur in 't Hoogt wetenschapsfilms. Woensdag is de Dag van de korte film, met onder meer een live televisieprgramma dat vanaf 19.30 uur in Grand Theatre Cinema Boulevard is te zien.

IN VERSCHILLENDE STEDEN

After Life (Kore-eda Hirokazu). Beeldschone droomvertelling over bedrijf waar aan kersverse doden wordt gevraagd hun dierbaarste herinnering te vertellen. Daarvan wordt een film gemaakt en de herinnering wordt meegenomen naar de eeuwigheid. Rialto Amsterdam, Haags filmhuis, Movie Wageningen.

Eyes Wide Shut (Stanley Kubrick). Kubricks fenomenale techniek maakt elke scène in zijn filmische nalatenschap over ontrouw ogenstrelend, maar geen moment is het meer dan decor. De prachtig aangeklede orgie doet denken aan Fellini, maar het blijft poppenkast. In 52 theaters, waaronder Bellevue Cinerama, Kriterion 1, Bellevue Cinerama 1 en The Movies Amsterdam, Metropole 5, Tuschinski 3, Babylon 1 Den Haag, Pathé 3 en Imax Rotterdam.

Dis-moi que je rêve (Claude Mouriéras). Menselijke drama's met bittere ondertonen, wars van commerciële gladheid. Mouriéras laat de personages zichzelf zijn in een kleine, originele, warme film. Rialto Amsterdam, 't Hoogt Utrecht, Haags Filmhuis en Cinemariënburg Nijmegen.

Os mutantes (Teresa Villaverde). Imponerend rauw portret van Portugese zwerfkinderen leidde in Portugal tot kamervragen. Begrijpelijk, het is een film als een mokerslag. Rialto Amsterdam, Liga '68 Groningen, Cinemariënburg Nijmegen.

Deconstructing Harry (Woody Allen). Een stortvloed aan flauwiteiten, harde grappen en sterren in het geestige portret van een geblokkeerde schrijver die het verschil tussen fictie en werkelijkheid niet meer weet. De Uitkijk en The Movies Amsterdam, Babylon 2 Den Haag, Lantaren/Venster 3 Rotterdam, Poelestraat Groningen.

Happiness (Todd Solondz). Geluk is ver te zoeken in verhaal vol klein en groot leed, genadeloos verzameld in pijnlijke maar ook grappige en indringende film. Negen theaters, waaronder Cinecenter en Kriterion Amsterdam en Haags Filmcentrum en 't Venster 4 Rotterdam.

Beshkempir (Aktan Abdikalikov). Juweeltje uit onbekend Kirgizië over manwording van jongen die als baby werd geadopteerd. Dat de regisseur een opleiding genoot aan de kunstacademie is te merken aan zijn prachtige visuele stijl. Rialto Amsterdam, 't Cinemariënburg Nijmegen, Liga '68 Groningen.

Die Saltzmänner von Tibet (Ulrike Koch). Prachtige documentaire over zoutarbeiders in de meren van Tibet, die gevuld zij doorde tranen van de godin Tara. Liga '68 Groningen, Simon van Collem Zandvoort.

Festen (Thomas Vinterberg). Hoe een familiefeest genadeloos uit de hand loopt. Grootste kracht van dit psychologische drama is het ensemblewerk van een groep topacteurs. Het gebruik van de digitale camera draagt bij tot de indringende realistische sfeer. In elf theaters, waaronder Desmet en The Movies Amsterdam en Babylon 1 Den Haag Rotterdam.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden